ΑΘΗΝΑ
20:50
|
21.10.2024
Οριακά όχι, στην Ε.Ε. είπαν οι πολίτες της Μολδαβίας στο χθεσινό δημοψήφισμα, στέλνοντας ταυτόχρονα τη Μάγια Σάντου στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών.
Δύσκολος ο δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου για τη Μάγια Σάντου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οριακά είναι τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποιήθηκε χθες, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές.

Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν άνετη νίκη του «ναι» και ευρεία υποστήριξη της δυτικής πορείας της χώρας, με την επικύρωση της αλλαγής του συντάγματος που θα επιβεβαίωνε την πρόθεση για ένταξη στην Ε.Ε.., μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων, το 50,06% ψήφισε υπέρ του Όχι,, ενώ το 49,94% ψήφισε Ναι.

Η Μολδαβία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την ΕΕ για να γίνει μέλος. Αυτές οι ενταξιακές συνομιλίες θα συνεχιστούν, παρά το αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, αλλά είχε στόχο να καταστήσει τη διαδικασία μη αναστρέψιμη.

Όσο αφορά τις προεδρικές εκλογές, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται λίγο πάνω από το 51% και με καταμετρημένο το 95% των ψηφοδελτίων η νυν πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου υποψήφια του Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS),προηγείται με 39,87%, έναντι του κύριου αντιπάλου της, του πρώην γενικού εισαγγελέα της χώρας, Αλεξάντρ Στοϊάνογλου που υποστηρίζεται από το παραδοσιακά φιλορωσικό Κόμμα των Σοσιαλιστών και ακολουθεί με 27,58%.

Ο Στοϊάνολγου δεν υποστήριξε την ιδέα αλλαγής του συντάγματος – αν και δήλωσε υποστηρικτής των «ευρωπαϊκών φιλοδοξιών» της χώρας του.

Παρά τη νίκη της, που είναι μικρότερη απ’ ότι αναμένονταν, η Σάντου έχει τώρα μπροστά έναν δύσκολο δεύτερο γύρο, στις αρχές Νοεμβρίου, στον οποίο οι αντίπαλοί της πιθανότατα θα ενωθούν εναντίον της.

«Η Μολδαβία αντιμετώπισε σήμερα και τους τελευταίους μήνες μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Εγκληματικές ομάδες που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις έχουν επιτεθεί στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα, για να την κρατήσουν παγιδευμένη στην αβεβαιότητα και την αστάθεια», δήλωσε η Σάντου μετά την ανακοίνωση των πρόωρων αποτελεσμάτων, τονίζοντας ότι διαθέτει «σαφείς αποδείξεις» πως εγκληματικές ομάδες προσπάθησαν να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους, με σαφείς κατηγορίες κατά της Ρωσίας, τις οποίες το Κρεμλίνο αρνείται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στη Μολδαβία

Προσοχή στην παραπληροφόρηση λέει η Μητρόπολη Τσερκέσι

El Pais: «Η Ουκρανία δεν έχει στρατιώτες για να σταματήσει τη Ρωσία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα