ΑΘΗΝΑ
22:19
|
21.10.2024
Η Ε.Ε. και η πρόεδρος Σάντου κατηγόρησαν τη Ρωσία για παρέμβαση στη διαδικασία, την ώρα που αναδεικνύονται ερωτήματα για τις κάλπες που στήθηκαν εκτός χώρας.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, ψηφίζοντας στο Κισινάου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μολδαβία θα διεξαγάγει δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της τον επόμενο μήνα αφού κανένας υποψήφιος δεν πέρασε το κατώφλι του 50% της ψήφου κατά την ψηφοφορία της Κυριακής, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας το πρωί της Δευτέρας.

Ο δεύτερος γύρος πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ της εν ενεργεία φιλοδυτικής προέδρου, Μάγια Σάντου, και του πρώην γενικού εισαγγελέα Αλεξάντρ Στοϊάνογλου, αρχηγού του Κόμματος των Σοσιαλιστών (PSRM).

Οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν 41,86% και 26,32% των ψήφων, αντίστοιχα, στον πρώτο γύρο. Ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφο για να εκλεγεί στην προεδρία.

Εν τω μεταξύ, ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. που διεξήχθη παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές θεωρήθηκε πως πέτυχε να αποτυπώσει την λαϊκή ετυμηγορία.

Τα αρχικά προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειχναν ότι η πλειοψηφία των Μολδαβών καταψήφιζε μια τροποποίηση στο σύνταγμα της χώρας που ορίζει ως στόχο της την ένταξη στην Ε.Ε.

Ωστόσο, στην πορεία της καταμέτρησης, μετά και την προσμέτρηση των καλπών των απόδημων Μολδαβών και με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το «ναι» ήρθε οριακά μπροστά με 50,3% και τη διαφορά να κρίνεται σε λιγότερες από 6.000 ψήφους.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο της μολδαβικής διασποράς, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτυπώθηκε μια αναντιστοιχία στον αριθμό εκλογικών κέντρων που στήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά, στη Γαλλία, στην οποία κατοικούσαν το 2019 26.300 μέλη της μολδαβικής διασποράς, στήθηκαν είκοσι κάλπες σε πολλές διαφορετικές πόλεις, ενώ στη Ρωσία, στην οποία το 2010 κατοικούσαν 156.400 μέλη της μολδαβικής διασποράς στήθηκαν μόλις δύο κάλπες, και οι δύο στη Μόσχα, όσες δηλαδή στήθηκαν και στην Ελλάδα (συγκεκριμένα στην Αθήνα), όπου κατοικούσαν το 2006 9.920 Μολδαβοί.

Επιπλέον η μολδαβική αστυνομία φέρεται να επέδειξε αποθήκες γεμάτες με κατεσχεμένο υλικό «αντι-Ε.Ε. προπαγάνδας».

Σε μια δήλωση Τύπου αργά την Κυριακή, η Σάντου επέκρινε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν «σαφείς αποδείξεις» για «απάτη άνευ προηγουμένου» και εκλογική παρέμβαση από «εγκληματικές ομάδες» που συνεργάζονται με εξωτερικές δυνάμεις «εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Ο στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν μια δημοκρατική διαδικασία. Πρόθεσή τους ήταν να σκορπίσουν φόβο και πανικό στην κοινωνία… Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα απαντήσουμε με σταθερές αποφάσεις», είπε.

Οι ισχυρισμοί της προέκυψαν εν μέσω συνεχιζόμενων ισχυρισμών των μολδαβικών αρχών ότι η Ρωσία διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να εκτροχιάσει την πορεία της προς την ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Σάντου , ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν πρέπει να εκτοξεύονται κατηγορίες χωρίς καμία απόδειξη ή αποδεικτικό στοιχείο. «Θα ήταν επίσης υπέροχο αν η Σάντου μπορούσε να εξηγήσει τον αριθμό των ψήφων που διαφωνούν με τη γραμμή της. Είναι επίσης “εγκληματικές ομάδες”; Ή εννοεί ότι οι Μολδαβοί πολίτες που δεν την υποστηρίζουν συνδέονται με “εγκληματικές ομάδες”;», πρόσθεσε.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο και αφότου το Ευρωκοινοβούλιο κατηγόρησε τη Ρωσία για «προκλήσεις και τις απόπειρες αποσταθεροποίησης» της Μολδαβίας ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε ένα νομικό πρόσωπο και πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Εβγκένια Γκουτσούλ, κυβερνήτριας της αυτόνομης εδαφικής ενότητας της Γκαγκαουζίας της Μολδαβίας.

Η μεταξύ Ρουμανίας και της Ουκρανίας Μολδαβία των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. το 2022 μαζί με την Ουκρανία.

Η χώρα βρίσκεται σε μια φιλοδυτική τροχιά από το 2020, χρονιά κατά την οποία η Σάντου ανήλθε στην εξουσία. Η πρόεδρος Σάντου προσπαθεί σθεναρά για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Οι πολιτικές της Σάντου έχουν επικριθεί ευρέως από τη μολδαβική αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή της δεν κατάφερε να επιλύσει την κρίση στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας και έχει οδηγήσει τη χώρα βαθύτερα στη φτώχεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ασταμάτητη η γήρανση του πληθυσμού στην Ιταλία

Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Παρασύρθηκε από τραμ 14χρονος στη Γλυφάδα

Πέθανε ο πρώην τραγουδιστής των Iron Maiden, Πολ Ντι Άνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα