ΑΘΗΝΑ
21:58
|
21.10.2024
Οι επτά Ισραηλινοί είναι όλοι Εβραίοι πολίτες, εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι. Ο Ισραηλινός υπουργός Αθλητισμού ζήτησε επαναφορά της θανατικής ποινής.
Ένας από τους επτά συλληφθέντες ως ύποπτος για κατασκοπεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη επτά Ισραηλινών πολιτών ως ύποπτοι για τη διενέργεια κατασκοπείας υπέρ του Ιράν προχώρησαν σήμερα οι ισραηλινές αρχές.

Και οι επτά είναι Εβραίοι κάτοικοι της Χάιφα και άλλων περιοχών του Βορείου Ισραήλ και κατηγορούνται πως ολοκλήρωσαν «εκατοντάδες» καθήκοντα και αποστολές εκ μέρους του Ιράν κυρίως σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών γύρω από στρατιωτικές βάσεις-κλειδιά.

Μεταξύ των επτά υπόπτων είναι ένας λιποτάκτης στρατιώτης και δύο ανήλικοι.

Οι πέντε ενήλικοι ύποπτοι είναι οι Αζίζ Νισάνοφ, Αλεξάντερ Σαντικόφ, Βλαχεσλάβ Γκάστσιν, Γεβγένι Γιόφε, Γιγκάλ Νισάν. Οι πέντε κατηγορούνται πως συνέλλεξαν στοιχεία και φωτογράφισαν ευαίσθητες περιοχές στρατιωτικών βάσεων συμπεριλαμβανομένης της βάσης Kirya όπου είναι το κέντρο διοίκησης του στρατού στο Τελ Αβίβ, τις αεροπορικές βάσεις Nevatim και Ramat David καθώς και τμήματα και εγκαταστάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας Iron Dome («Σιδερένιος Θόλος»).

Ισραηλινή αεροπορική βάση που χτυπήθηκε από τη Χεζμπολάχ

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ που επικαλούνται τις εισαγγελικές αρχές αναφέρουν πως οι ύποπτοι είχαν στη διάθεσή τους «χάρτες στρατηγικών εγκαταστάσεων» που τους είχαν δοθεί από Ιρανούς «χειριστές» όπως περιοχές της βάσης Γκολάνι που χτυπήθηκε στην αρχή τρέχοντος μηνός με θύματα και πολλούς τραυματίες.

Πληροφορίες από το Γραφείο του Ισραηλινού Εισαγγελέα που επικαλούνται ερευνητές της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet   και αστυνομικών αρχών αναφέρουν πως οι ύποπτοι ήταν σε «άμεση επαφή» με ιρανικές μυστικές υπηρσίες και διεκπεραίωσαν «ευρείας κλίμακας αποστολές κατασκοπείας» με αντάλλαγμα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, κάποια εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε αυτούς σε κρυπτονομίσματα.

Οι ισραηλινές αρχές θεωρούν πως ορισμένοι από τους υπόπτους κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ιράν επί τουλάχιστον μία διετία.

Υπουργός ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Ισραηλινός υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Μίκο Ζοχάρ έκανε έκκληση για επαναφορά της θανατικής ποινής στο Ισραήλ σε βάρος όσων καταδικάζονται για την κατηγορία της προδοσίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού

«Το φαινόμενο εξωνημένων προδοτών της χώρας βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ ενώ εμείς πολεμούμε για το μέλλον μας σε έναν υπαρξιακό πόλεμο που απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα» είπε ο Ζοχάρ, απαιτώντας στη συνέχεια να επανέλθει «η θανατική ποινή για όσους βοηθούν τον εχθρό εν καιρώ πολέμου γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σαφή, αποτρεπτικό τρόπο που θα αποτρέψει παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ασταμάτητη η γήρανση του πληθυσμού στην Ιταλία

Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Συνέλαβαν τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στη Μολδαβία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα