ΑΘΗΝΑ
17:32
|
22.10.2024
Το ταξίδι στο Καζάν θα χρησιμεύσει για την «ενίσχυση της ειδικής και προνομιακής στρατηγικής συνεργασίας» Ινδίας και Ρωσίας, δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι.
Φωτογραφία από την άφιξη του Ναρέντρα Μόντι στο Καζάν που αναρτήθηκε από τον λογαριασμό του Ινδού πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχαν διμερείς συνομιλίες στο Καζάν της Ρωσίας την Τρίτη στο περιθώριο της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής των BRICS.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «εκτιμά βαθιά» τη συνεργασία Ρωσίας και Ινδίας στο πλαίσιο των BRICS, «καθώς και οι δύο χώρες μας είναι ιδρυτικά μέλη της ένωσης».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τη στρατηγική τους συνεργασία, η οποία, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, συνεχίζει να επεκτείνεται. «Βλέπουμε μια ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των νομοθετικών μας σωμάτων. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή και το διμερές εμπόριο παρουσιάζει καλή δυναμική», είπε ο Πούτιν στον Μόντι.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Ινδία έχει αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας, λιπασμάτων και άνθρακα από τη Ρωσία. Τον Ιούλιο, οι δύο ηγέτες έθεσαν επίσης στόχο να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο διμερές εμπόριο έως το 2030. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι η μείωση της εμπορικής ανισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτής της θετικής δυναμικής. Οι ινδικές εξαγωγές στη Ρωσία αντιπροσώπευαν λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Πριν από την επίσκεψή του, ο Μόντι είπε ότι το ταξίδι στο Καζάν θα χρησιμεύσει για την «ενίσχυση της ειδικής και προνομιακής στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών. Χαιρέτισε επίσης την επέκταση των BRICS, δηλώνοντας ότι η ενσωμάτωση νέων μελών στον όμιλο πέρυσι «ενίσχυσε την συμπεριληπτικότητα και την ατζέντα της για το παγκόσμιο καλό».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν, ο Μόντι προέτρεψε για μια ταχεία επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και εξέφρασε την ετοιμότητά του να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται για να γίνει αυτό. «Όπως έχω ξαναπεί, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και υποστηρίζουμε πλήρως την ταχεία εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την έκκληση του Νέου Δελχί για επίλυση μέσω «διπλωματίας και διαλόγου».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους την Τρίτη, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα χαιρετίζει την απόφαση του Νέου Δελχί να ανοίξει προξενείο στο Καζάν. «Η διευρυμένη διπλωματική παρουσία της Ινδίας στη Ρωσία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Ο Μόντι ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο νέων ινδικών προξενείων στη Ρωσία – στο Καζάν και στο Γεκατερίνμπουργκ. Το Καζάν έχει μεγάλη ινδική διασπορά, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές.

Πριν συναντηθούν οι ηγέτες, ο Μόντι έτυχε θερμής υποδοχής από εκατοντάδες μέλη της ινδικής κοινότητας που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα τον Ιούλιο – την πρώτη του διμερή επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εξασφάλιση τρίτης συνεχόμενης θητείας – οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το ενεργειακό εμπόριο, την αμυντική συνεργασία και κοινά έργα σε διάφορους τομείς έως τα παγκόσμια θέματα ασφάλειας και συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Η επίσκεψη τον Ιούλιο επικρίθηκε από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Τον Αύγουστο ο Μόντι ταξίδεψε στην Πολωνία και από εκεί στο Κίεβο, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αντάρτικο του Πουτζδεμόν στην Καταλονία υποσκάπτει το μέλλον του Σάντσεθ

Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ δανείου στην Ουκρανία με αποπληρωμή από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Καρέ-καρέ ισραηλινή επίθεση με πύραυλο σε πολυκατοικία της Βηρυτού

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία των δασκάλων στις 23/10

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα