ΑΘΗΝΑ
21:00
|
22.10.2024
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι πολεμικές και άλλες ατζέντες ΗΠΑ-Ισραήλ στο φόντο των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο.
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν και Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση δυόμιση ωρών είχε σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκινώντας από το Ισραήλ την 11η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή (από τον Οκτώβριο του 2023 που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να επωφεληθεί από το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (στις 16 Οκτωβρίου) για να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα με τρόπο που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη ασφάλεια» και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε επίσης από τον Νετανιάχου να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για να αυξηθούν και να διατηρηθούν οι ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα που είναι υπό στυγνό αποκλεισμό πάνω από δύο βδομάδες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν ζήτησε η βοήθεια στη Γάζα «να φτάσει στους αμάχους απ’ άκρη σ’ άκρη».

Μετά το τετ ατ τετ Μπλίνκεν-Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε συνάντηση πολυμελών αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ισραήλ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel, Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν επίσης «την ένωση δυνάμεων κατά του Ιράν» και την διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας «μετά τον πόλεμο». Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε καμία σχετική πληροφορία μολονότι είναι γνωστό το σχέδιο ΗΠΑ και Ισραήλ να απαγορεύσουν στη Χαμάς να αναλάβει ρόλο διοίκησης ξανά στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται πως ο Νετανιάχου έθεσε θέμα για «την ανάγκη οι δύο χώρες να ενώσουν δυνάμεις κατά της απειλής του Ιράν» και ευχαρίστησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη των ΗΠΑ «στον αγώνα κατά του άξονα κακού του Ιράν και της τρομοκρατίας».

Επίσης ενημέρωσε τον Μπλίνκεν για «τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο» και για την «ανάγκη θέσπισης μίας αλλαγής πολιτικής και ασφαλείς στο βορρά που θα επιτρέψει στο Ισραήλ την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους».

Το γραφείο του Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν «φιλική και παραγωγική».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως οι Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν τη «σημασία χαρτογράφισης νέου μονοπατιού για την μεταπολεμική περίοδο» στη Γάζα που θα επιτρέπει στους Παλαιστίνιους «να ξανακτίσουν τη ζωή τους» εξασφαλίζοντας τη «διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση» στην περιοχή.

Αναφορικά με το Λίβανο, οι Μπλίνκεν και Νετανιάχου τονίζεται πως συζήτησαν τις προσπάθειες για «επίτευξη διπλωματικής λύσης» κατά μήκος της λεγόμενης «μπλε γραμμής» στα σύνορα με το Ισραήλ με την «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως συζήτησαν «την ανάγκη να αποτρέψουν περαιτέρω περιφερειακή επίθεση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους τους συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους».

Στο τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε «την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τσίπρας μίλησε για… οικονομία και ακρίβεια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Προέδρου της Βραζιλίας

Ουκρανός στρατεύσιμος «αυτοκτόνησε» σε στρατολογικό γραφείο

Ισπανία: Αλμοδόβαρ και άλλοι καλλιτέχνες καλούν για πλήρες εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα