Σε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ηγεσίες χωρών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε σήμερα ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κιρίλ Λογνίνοφ, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει δάνειο ύψους 35 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για λογαριασμό της Ουκρανίας με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε πως η Ε.Ε. έχει διαπράξει «παγκόσμια κλοπή» χρησιμοποιώντας κεφάλαια από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να δώσει νέο «δάνειο» ύψους 35 δις. ευρώ στην κυβέρνηση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Προέβλεψε μάλιστα πως τις συνέπειες αυτής της κλοπής θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές Ευρωπαίων πολιτών, εκτιμώντας πως πρόκειται αφενός για απόφαση «που βλάπτει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» και αφετέρου αυτοί που ενέκριναν αυτή την απόφαση «δεν συνειδητοποιούν πως οι μελλοντικές γενιές Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πληρώσουν τελικά τη Ρωσία για την κλοπή αυτή.
Εξήγησε επίσης πως η κίνηση αυτή θα βλάψει τη φήμη του ευρώ και θα συμβάλει στη δημιουργία «ανεξάρτητης χρηματοπιστωτικής υποδομής» εντός των χωρών της Ομάδας BRICS.
[#Russie / #Ukraine – #UE]
— X⚡️INFOLIVE (@xinfolive) October 22, 2024
⚡️🇪🇺🇷🇺Bruxelles a utilisé des sanctions illégitimes contre les actifs souverains de la Russie comme outil de politique étrangère. #Europe
L'essentiel des déclarations de Kirill Logvinov, représentant permanent par intérim de la Russie auprès de l'UE… pic.twitter.com/Tzpbxwghaq
«Το σχέδιο του μηχανισμού που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την θέσπιση του λεγόμενου μηχανισμού συνεργασίας δανεισμού της Ουκρανίας δεν είναι τίποτε άλλο από μία παράνομη προσπάθεια δημιουργίας μίας ‘επίφασης νομιμότητας’ στην κλοπή περιουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο Λογκνίνοφ.
«Δεν είχαμε και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις: η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έχει εξαπολύσει έναν πλήρη οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η απαλλοτρίωση εισοδήματος από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι μία από τις πολλές εκδηλώσεις αυτού του πολέμου. Πρόκειται πρακτικά για εντολή βασισμένη σε κανόνες ενώ η Ουκρανία έχει καταντήσει για την Ε.Ε. ένα πρόσχημα για να δοκιμαστεί μία ιδέα ξένη προς τη διεθνή πλειοψηφία με στόχο τη διατήρηση της δυτικής κυριαρχίας».