ΑΘΗΝΑ
21:20
|
22.10.2024
Ένας στρατεύσιμος βρέθηκε νεκρός σε ένα από τα δωμάτια ενός στρατολογικού γραφείου στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας τη Δευτέρα.
Η αποφυγή της στράτευσης τιμωρείται στην Ουκρανία με έως και τρία χρόνια φυλάκισης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας υποψήφιος στρατεύσιμος βρέθηκε νεκρός σε ένα από τα δωμάτια ενός στρατολογικού γραφείου στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας τη Δευτέρα, ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του στο Facebook. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις από την αστυνομία, πρόσθεσε.

Το πτώμα του άνδρα βρέθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε η δήλωση, χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, βρήκαν «προφανή σημάδια ότι είχε αυτοκτονήσει». «Δεν υπήρχαν σημάδια βίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο άνδρας βρισκόταν σε λίστα καταζητούμενων και οδηγήθηκε στην εγκατάσταση από την αστυνομία, είπε το γραφείο. Αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο και κατηγορήθηκε ότι απέφυγε την επιστράτευση «με βάση αυτό το γεγονός».

Σύμφωνα με τους στρατολόγους, ετοιμάζονταν να παραδώσουν την υπόθεση του άνδρα στην αστυνομία. Η αποφυγή της στράτευσης τιμωρείται στην Ουκρανία με έως και τρία χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο άνδρας είχε ήδη κριθεί ένοχος για παρόμοιο αδίκημα πέρυσι και του επιβλήθηκε τριετής φυλάκιση με αναστολή ενός έτους που έληξε τον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπήρξε καμία σωματική ή ψυχολογική πίεση από πλευράς του στρατού», ανέφερε η δήλωση του στρατολογικού γραφείου, προσθέτοντας ότι ο άνδρας απλώς «περίεμενε… την επεξεργασία των εγγράφων του».

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, ανέφερε το γραφείο, ενώ προέτρεψε τους Ουκρανούς να μην εμπιστεύονται «μη επαληθευμένα, παραποιημένα ή αποβλέποντα στη χειραγώγηση μηνύματα» για το θέμα.

Εν μέσω βαρέων στρατιωτικών απωλειών και εκτεταμένης αποφυγής της στράτευσης, το Κίεβο έχει αυστηροποιήσει τους νόμους στρατολόγησης, με συνεχείς επιδρομές που στοχεύουν άνδρες σε δημόσιους χώρους όπως μπαρ, εμπορικά κέντρα, ακόμη και γάμους.

Φέτος την άνοιξη, το Κίεβο μείωσε την ηλικία στρατιωτικής θητείας από τα 27 στα 25 και κατέστησε σημαντικά αυστηρότερους τους κανόνες επιστράτευσης της χώρας, απαιτώντας από πιθανούς νεοσύλλεκτους να παρουσιαστούν στα γραφεία στρατολογίας για «επικύρωση δεδομένων». Αυτοί οι έλεγχοι συχνά καταλήγουν σε άτομα που κατατάσσονται αμέσως στο στρατό και στέλνονται στην πρώτη γραμμή.

Οι ανυπόταχτοι συχνά αντιμετωπίζουν επικίνδυνες συνθήκες στις προσπάθειές τους να δραπετεύσουν. Η Συνοριακή Υπηρεσία της Ουκρανίας δήλωσε τον Ιούνιο ότι περισσότεροι από 45 Ουκρανοί άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ανώμαλο έδαφος ενώ έφευγαν από τη χώρα.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανικής Συνοριακής Υπηρεσίας, ο Ιγκόρ Μάτβιτσουκ, είπε ότι πάνω από 100 άτομα προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα κάθε μέρα για να αποφύγουν το στρατό.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράκ Ομπάμα σε ρόλο support group της Κάμαλα Χάρις

Ο Τσίπρας μίλησε για… οικονομία και ακρίβεια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Προέδρου της Βραζιλίας

Γάζα, Λίβανος και σχέδια κατά του Ιράν στη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα