ΑΘΗΝΑ
01:12
|
23.10.2024
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Άντριι Κόστιν, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από μεγάλο σκάνδαλο.
Ο παραιτηθείς Γενικός Εισαγγελέας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραιτήθηκε απόψε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Άντριι Κόστιν, που είχε θέσει ως επίκεντρο της δουλειάς του τη διερεύνηση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα του και θέματα που αφορούν τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Άντριι Κόστιν ήρθε όταν ανακοινώθηκε η έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας που αποκάλυψε ένα μεγάλο σύστημα διαφθοράς στο οποίο δεκάδες αξιωματούχοι φέρεται ότι έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να χαρακτηριστούν ανάπηροι και να αποφύγουν τη στράτευσή τους.

«Ανακαλύφθηκαν πολλές επαίσχυντες πράξεις κατάχρησης» στην εισαγγελία στην Ουκρανία, έγραψε ο Άντριι Κόστιν, προσθέτοντας: «Στην κατάσταση αυτή, θεωρώ ότι είναι σωστό να ανακοινώσω την παραίτησή μου».

Λίγο πριν την παραίτηση του Κόστιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το θέμα αυτό, τονίζοντας πως υπάρχουν «προσωπικές ευθύνες» επικαλούμενος κυρίως αυτές του γενικού εισαγγελέα.

Το 2024, 64 υπεύθυνοι κρίθηκαν ύποπτοι για τις εγκληματικές αυτές πράξεις και άλλοι εννέα παραδέχτηκαν την ενοχή τους, σύμφωνα με τη SBU.

Σχεδόν 4.100 πιστοποιητικά αναπηρίας διαγράφηκαν γιατί βασίζονταν σε «πλαστά έγγραφα», εξήγησαν οι υπηρεσίες αυτές.

Υπεύθυνοι των ειδικών ιατρικών επιτροπών θεωρούνται ύποπτοι για την πώληση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο σπίτι της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της περιφέρειας Χμελνίτσι, στη δυτική Ουκρανία.

Δεκάδες…ανάπηροι εισαγγελείς

Παρόμοιες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιφέρειες.

Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι περισσότεροι από 50 εισαγγελείς της περιφέρειας Χμελνίτσι χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι χάρη στις υπηρεσίες αυτής της αξιωματούχου, γεγονός που τους επέτρεψε να πάρουν πολύ υψηλές συντάξεις.

Τ ο γραφείο του γενικού εισαγγελέα αντιμετώπισε την οργή του ουκρανικού λαού μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ Ουκρανού δημοσιογράφου την περασμένη εβδομάδα, που αποκάλυψε ότι 50 εισαγγελείς στη δυτική περιφέρεια περιφέρειας Χμελνίτσι είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι.

Αυτό ανάγκασε τον Κόστιν να διατάξει έρευνα, η οποία ανακάλυψε ότι ο αριθμός των εισαγγελέων με αναπηρίες στην περιφέρεια αυτή ανερχόταν σε 61 και ότι 50 από αυτούς είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι πριν από τον πόλεμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράκ Ομπάμα σε ρόλο support group της Κάμαλα Χάρις

Ο Τσίπρας μίλησε για… οικονομία και ακρίβεια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Προέδρου της Βραζιλίας

Γάζα, Λίβανος και σχέδια κατά του Ιράν στη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα