ΑΘΗΝΑ
19:34
|
22.10.2024
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν δάνειο 35 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να αποπληρωθεί από τόκους των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε παλιότερη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία που θα αποπληρωθεί με έσοδα από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Το δάνειο αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Ε.Ε. στο πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 τον Ιούνιο.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την κίνηση με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές, ανακοίνωσε το κοινοβούλιο. Τα κεφάλαια θα μεταφερθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, προστίθεται.

Τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα διατεθούν στην Ουκρανία για την εξυπηρέτηση του δανείου της Ε.Ε. και των δανείων από άλλους εταίρους της G7. Η δήλωση πρόσθεσε ότι το Κίεβο μπορεί επίσης να διαθέσει τα κεφάλαια «όπως κρίνει σκόπιμο».

Η πρόταση εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. «πάγωσε» περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία κατήγγειλε την κίνηση ως «κλοπή».

Τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία είχαν δημιουργήσει τόκους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με το κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της Ρωσίας.

Τον Ιούλιο, μια μεταφορά 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από αυτά τα χρήματα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη των «στρατιωτικών δυνατοτήτων» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεισφέρουν έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο πακέτο της G7, υπό τον όρο επίσης ότι τα κεφάλαια θα εξοφληθούν χρησιμοποιώντας έσοδα που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν προηγουμένως ανησυχία ότι η πολιτική της Ε.Ε. να επανεξετάζει τις κυρώσεις στη Ρωσία κάθε έξι μήνες καθιστά αβέβαιη την αποπληρωμή του δανείου, καθώς θα μπορούσε να αποφασιστεί κάποια άρση του παγώματος.

Σε απάντηση, οι Βρυξέλλες πρότειναν την παράταση του χρονικού πλαισίου ανανέωσης σε τρία χρόνια. Η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στην πρόταση και είπε ότι θα αναστείλει την κρίση της μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η βοήθεια της Ουάσιγκτον προς τη χώρα θα μπορούσε να διακοπεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι θα περιορίσει τη βοήθεια εάν εκλεγεί.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε κατάσχεση των κεφαλαίων της είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου ενώ, επιπλέον, θα υπονόμευε περαιτέρω τη διεθνή εμπιστοσύνη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανός στρατεύσιμος «αυτοκτόνησε» σε στρατολογικό γραφείο

Γάζα, Λίβανος και ισραηλινά σχέδια κατά του Ιράν στη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Ισπανία: Αλμοδόβαρ και άλλοι καλλιτέχνες καλούν για πλήρες εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Μοζαμβίκη: Αληθινές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα