ΑΘΗΝΑ
04:00
|
22.11.2024
Η πολυσέλιδη διακήρυξη των χωρών BRICS στο Καζάν της Ρωσίας αναφέρεται σε πλειάδα διεθνών, πολιτικών και οικονομικών θεμάτων.
Ηγέτες των χωρών BRICS στη σύνοδο του Καζάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολυσέλιδη διακήρυξη υπέγραψαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας BRICS στο Καζάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας παίρνοντας θέση όχι μόνο για το θέμα της συνόδου κορυφής, που ήταν η «Ενίσχυση του Πολυπολικού Συστήματος για Δίκαιη Παγκόσμια Ανάπτυξη και Ασφάλεια» αλλά και για πλειάδα άλλων σημαντικών διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων.

Στην αρχή της 32σέλιδης διακήρυξης του κειμένου στα αγγλικά, οι ηγέτες χωρών μεταξύ των οποίων οι ιδρυτικές της Ομάδας BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, τόνισαν την σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των μελών στη βάση «αμοιβαίων συμφερόντων και βασικών προτεραιοτήτων περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας».

Τόνισαν πως ενθαρρύνουν τον Διάλογο της Ομάδας BRICS+ με τη συμμετοχή και άλλων χωρών από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή με σύνθημα: «BRICS και Παγκόσμιος Νότος: Οικοδόμηση ενός Καλύτερου Κόσμου Μαζί».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή και απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη καταγγέλλοντας παράλληλα τις ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων, προσωπικού και σημείων διανομής» βοήθειας. Ζητούν επιπλέον από το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως» τις επιθέσεις εναντίον της δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας.

Περί εναλλακτικού συστήματος πληρωμών

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές μεταξύ των μελών της BRICS ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών (όπως συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια με το μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία).

«Συμφωνούμε να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης μιας ανεξάρτητης, διασυνοριακής δομής, της BRICS Clear, μιας πρωτοβουλίας που θα συμπληρώνει την υπάρχουσα δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών» και «αναθέτουμε στους υπουργούς Οικονομικών και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να συνεχίσουν να μελετούν το ζήτημα των τοπικών νομισμάτων, των μεθόδων πληρωμών και των πλατφορμών και να μας υποβάλουν αναφορά» στην επόμενη σύνοδο.

Το ανακοινωθέν χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου ζητείται η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και καταγγέλλονται οι ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων, προσωπικού και σημείων διανομής» βοήθειας. Οι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισράηλ «να σταματήσει αμέσως» τις επιθέσεις εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία οι ηγέτες των χωρών αναφέρουν πως επισημαίνουν με εκτίμηση «τις σχετικές προτάσεις μεσολάβησης και θετικής παρέμβασης που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

Οι προειδοποιήσεις και επισημάνσεις του Προέδρου Πούτιν

Στο πλαίσιο ομιλίας του στη σύνοδο στο Καζάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή «μεγάλο λάθος». Εξήγησε επίσης πως η Ρωσία δεν πολεμά το δολάριο αλλά αναζητεί εναλλακτικές.

Προειδοποίησε σε άλλο σημείο για την απειλή νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης λόγω του αυξανόμενου χρέους των αναπτυγμένων χωρών,  των μονομερών κυρώσεων και του εμπορικού προστατευτισμού στην αρένα έντονων ανταγωνισμών.

«Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό δυναμικό κρίσης. Δεν πρόκειται μόνο για τις συνεχώς αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και για το γεγονός ότι η χρόνια αύξηση του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζεται, ότι η πρακτική των μονομερών κυρώσεων, του προστατευτισμού και του αθέμιτου ανταγωνισμού επεκτείνονται» τόνισε ο Πούτιν. Εκτίμησε επίσης πως η κατάσταση αυτή οδηγεί στον κατακερματισμό του διεθνούς εμπορίου και της αγοράς για ξένες επενδύσεις, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επισήμανε επίσης πως έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ή επιθυμία να ενταχθούν στην ομάδα BRICS πάνω από 30 χώρες τονίζοντας την ανάγκη η όποια διεύρυνση να γίνει «ισορροπημένα» ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «μείωσης» της αποτελεσματικότητας της Ομάδας BRICS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα