Ένα φορτηγό εμβόλισε μια στάση λεωφορείου βόρεια του εμπορικού κέντρου του Ισραήλ, του Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 άτομα, εκ των οποίων 10 σοβαρά, σύμφωνα με αξιωματούχους, αναφέρει το Al Jazeera.
Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή σε στάση λεωφορείου κοντά στην ισραηλινή στρατιωτική βάση Gillot, με τα σωστικά συνεργεία να δηλώνουν ότι αρκετοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από το φορτηγό.
Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αρκετούς ανθρώπους καθηλωμένους κάτω από το φορτηγό, καθώς γιατροί και διασώστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και ένα ελικόπτερο ασφαλείας αιωρούνταν από πάνω.
Η αστυνομία δεν είπε αμέσως αν επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση.
«Στις 10:08 π.μ. [08:08 GMT], ελήφθη μια αναφορά … για ένα φορτηγό που χτύπησε μια στάση λεωφορείου στη λεωφόρο Aharon Yariv στη Ramat Hasharon … Οι τραυματιοφορείς παρέχουν αυτή τη στιγμή ιατρική περίθαλψη στο σημείο σε δεκάδες τραυματίες», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Magen David Adom σε μια δήλωση.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Jerusalem Post επικαλείται την αστυνομία λέγοντας ότι πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο πυροβόλησαν τον οδηγό του φορτηγού για να τον σταματήσουν.
Ο Άμπεντ Αμπού Σχάντε, δημοσιογράφος από τη Γιάφα του Ισραήλ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο οδηγός του φορτηγού πιστεύεται ότι είναι Παλαιστίνιος πολίτης από το βόρειο Τελ Αβίβ.
«Οι πολίτες που έγιναν μάρτυρες του περιστατικού σκότωσαν τον οδηγό μόλις είδαν ποιος ήταν», είπε.
«Η αστυνομία αρχικά το ενοχοποίησε ως τρομοκρατική επίθεση. Τώρα όμως άλλαξαν τη γραμμή τους, λέγοντας ότι το θέμα είναι ακόμη υπό διερεύνηση», πρόσθεσε. «Όλα είναι υπό εικασίες».
Ο Αμπού Σχάντε δήλωσε ότι λόγω της αυξανόμενης έντασης στο Ισραήλ, οι ύποπτοι για τέτοιες επιθέσεις χαρακτηρίζονται αυτόματα «τρομοκράτες» εάν το περιστατικό αφορά άτομα αραβικής καταγωγής, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι συνθήκες δεν είναι σαφείς.
Το περιστατικό σημειώθηκε καθώς το Ισραήλ γιορτάζει την επέτειο του εβραϊκού ημερολογίου από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την οποία ακολούθησε η γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και ο πόλεμος στον Λίβανο.