Ένας τεράστιος μετεωρίτης, πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που υποτίθεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, έπληξε τον πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια και η πρόσκρουση αυτή μπορεί να είχε θετικό αντίκτυπο στη βιόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ο μετεωρίτης που χτύπησε τη Γη κάποια στιγμή κατά το Αρχαϊκό Αιώνιο (δηλαδή πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια) ήταν 50 έως 200 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που προκάλεσε το προαναφερθέν γεγονός της εξαφάνισης της Κρητιδικής και Παλαιογενούς περιόδου, υποστηρίζει η ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ που βρίσκεται πίσω από τη νέα έρευνα.
Η πρόσκρουση υποτίθεται ότι προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που έφερε τα πλούσια σε σίδηρο βαθιά νερά των πρώιμων ωκεανών της Γης στα ρηχά, και παρήγαγε «θέρμανση που προκάλεσε μερική εξάτμιση των επιφανειακών ωκεάνιων υδάτων και πιθανότατα μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της διάβρωσης και της διάβρωσης στην ξηρά», αναφέρει η μελέτη.
Η επακόλουθη εξάτμιση του μετεωρίτη υποτίθεται ότι οδήγησε επίσης σε έγχυση φωσφόρου στη βιόσφαιρα της Γης.
Αυτές οι επιδράσεις οδήγησαν έτσι σε μια «προσωρινή άνθιση μικροβίων που ανακυκλώνουν τον σίδηρο» κατά τις πρώτες ημέρες του πλανήτη μας.
Συνολικά, τουλάχιστον 16 μεγάλες συγκρούσεις που αφορούσαν μετεωρίτες με διάμετρο μεγαλύτερη από δέκα χιλιόμετρα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαϊκού Αιωνίου, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Αυτές οι συγκρούσεις είχαν πιθανώς σοβαρές, αν και προσωρινές, συνέπειες για τα επιφανειακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η επίδρασή τους στην πρώιμη ζωή δεν είναι καλά κατανοητή», προσθέτουν.