Σε ομιλία του πριν από την ανακοίνωση της Τετάρτης, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός θα αντικατοπτρίζει τις «σκληρές αλήθειες των οικονομικών συνθηκών», αλλά τόνισε επίσης ότι «φωτεινότερες μέρες βρίσκονται στον ορίζοντα».
Επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τον προϋπολογισμό που αναμένεται να είναι αυξημένος σε φόρους, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα «τρέξει προς» τις προκλήσεις και δεν θα «συνεχίσει να προσποιείται ότι μπορείτε πάντα να έχετε χαμηλότερους φόρους και ότι οι δημόσιες υπηρεσίες σας θα λειτουργούν σωστά».
Αν και δεν ανέλυσε πολλές λεπτομέρειες του Προϋπολογισμού, είπε ότι το ανώτατο όριο των 2 λιρών για το εισιτήριο του λεωφορείου θα αντικατασταθεί από ένα ανώτατο όριο των 3 λιρών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Ανακοίνωσε επίσης 240 εκατ. λίρες με στόχο την επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία.
Οι Συντηρητικοί κατηγόρησαν τον Σερ Κίρ ότι αθέτησε τις φορολογικές υποσχέσεις των Εργατικών.
Στο μανιφέστο των γενικών εκλογών, οι Εργατικοί υποσχέθηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους για τους εργαζόμενους – αποκλείοντας ρητά την αύξηση του ΦΠΑ, της εθνικής ασφάλισης ή του φόρου εισοδήματος.
Ωστόσο, η υπόσχεση αυτή τέθηκε πρόσφατα υπό νέο έλεγχο, καθώς ο πρώτος προϋπολογισμός του κόμματος μετά από 15 χρόνια αναμένεται να περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των φόρων.
Αυτό περιλαμβάνει μια αναμενόμενη αύξηση του συντελεστή Εθνικής Ασφάλισης (NICs) που καταβάλλεται από τους εργοδότες, η οποία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, παραβιάζει τη διακηρυκτική υπόσχεση των Εργατικών, και μια αναμενόμενη παράταση του παγώματος των ορίων φορολογίας εισοδήματος πέραν του 2028.
Οι υπουργοί έχουν δεχθεί πιέσεις να διευκρινίσουν ποιοι θα καλύπτονται από την υπόσχεσή του να μην αυξήσει τους φόρους στους εργαζόμενους.
Σε ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ, ο Στάρμερ δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη φράση, λέγοντας στο ακροατήριο ότι «οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι».
Πρόσθεσε ότι θα «προστατεύσει τις μισθοδοσίες των εργαζομένων», οι οποίοι αποτελούν «το χρυσό νήμα» της ατζέντας της κυβέρνησης.
Δεν διευκρίνισε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό, αλλά τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη για «σκληρές αποφάσεις» και μίλησε για «ευρύτερους ώμους» που σηκώνουν «υψηλότερο φορολογικό βάρος».
«Κανείς δεν θέλει υψηλότερους φόρους, όπως και κανείς δεν θέλει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
«Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το πού βρισκόμαστε ως χώρα.
«Δεν είμαστε στο 1997, όταν η οικονομία ήταν αξιοπρεπής αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν γονατισμένες. Και δεν είναι το 2010, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν ισχυρές, αλλά τα δημόσια οικονομικά ήταν αδύναμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις δύο πλευρές αυτού του νομίσματος».
Αναμένοντας επικρίσεις μετά τον προϋπολογισμό της Τετάρτης, ο Στάρμερ είπε ότι όσοι αμφισβητούν την προσέγγιση της κυβέρνησης θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιους φόρους θα αυξήσουν ή ποιες δημόσιες υπηρεσίες θα περικόψουν.
Έχει έρθει η ώρα οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα, να είναι ειλικρινείς μαζί σας για τους συμβιβασμούς που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα. Να σταματήσουν να προσβάλλουν τη νοημοσύνη σας με τη σκανδαλολογία των εύκολων απαντήσεων.
Είπε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησής του «θα αποτρέψει την καταστροφική λιτότητα στις δημόσιες υπηρεσίες μας και θα αποτρέψει μια καταστροφική πορεία για τα δημόσια οικονομικά μας.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι θα συνέβαινε αν είχαμε επιμείνει στα σχέδια δαπανών των Συντηρητικών».