Λίγο πριν την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης των Εργατικών στη Βρετανία αύριο Τετάρτη, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, τα ποσοστά αποδοχής του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ από τους πολίτες σημειώνουν μια πρωτοφανή ραγδαία κατάρρευση, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του More in Common που διενεργήθηκε μεταξύ 1.012 Βρετανών όλων των ηλικιών.
Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα, η κατάρρευση της δημοφιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες είναι πρωτοφανής καθώς η πτώση του από το +11 που κατέγραφε αμέσως μετά τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές του Ιουλίου στο -38, δηλαδή η μείωση της αποδοχής του από τους ψηφοφόρους κατά 49 ολόκληρες μονάδες δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βρετανίας.
Η δημοσκόπηση έρχεται μετά από εβδομάδες εσωκομματικής «γκρίνιας» στους Εργατικούς, σε συνδυασμό με ερωτήσεις για δώρα που φέρεται να έλαβε ο πρωθυπουργός και βασικοί υπουργοί της κυβέρνησής του και φόβους ότι η κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο της δικής της ατζέντας.
Ο Στάρμερ βαθμολογείται τώρα λιγότερο από τον απερχόμενο ηγέτη των Συντηρητικών και ηττημένο των τελευταίων εκλογών, Ρίσι Σουνάκ, του οποίου η θέση το τελευταίο τετράμηνο βελτιώθηκε ελάχιστα από -37 σε -31.
Ο τελευταίος πρωθυπουργός των Εργατικών που κέρδισε τις εκλογές, πριν τον Στάρμερ, ο Τόνι Μπλερ, απολάμβανε θετικό ποσοστό αποδοχής +46 τον Αύγουστο του 1997, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τα ποσοστά αποδοχής του μειώθηκαν μόλις το καλοκαίρι του 2000, περισσότερα από τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία.
Τα ποσοστά αποδοχής του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δεν έπεσαν επίσης σε αρνητικό έδαφος μέχρι το 2011, περισσότερο από επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αναλυτές εκτιμούν ότι η άνευ προηγουμένου κατάρρευση της δημοφιλίας του Κιρ Στάρμερ, παρά τη συντριπτική του νίκη των περασμένο Ιούλιο με 174 έδρες, όπως και τα αρνητικά ποσοστά και για τους δύο ηγέτες Εργατικών και Συντηρητικών, αποτυπώνουν την ρευστότητα που κυριαρχεί στο βρετανικό εκλογικό σώμα.
Τονίζουν επίσης ότι οι βασικοί παράγοντες στην κατάρρευση της δημοτικότητας του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει το καθολικό επίδομα χειμερινών καυσίμων στους συνταξιούχους και η πρωτοβουλία της να επιτραπεί η πρόωρη αποφυλάκιση κάποιων κατηγοριών κρατουμένων.