Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα, προκαλώντας περισσότερους θανάτους και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, ενώ επιδεινώνει την ξηρασία και την επισιτιστική ασφάλεια, προειδοποιεί μια νέα έκθεση ειδικών στον τομέα της υγείας.
Το 2023 -την πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία- ο μέσος άνθρωπος βίωσε 50 περισσότερες ημέρες επικίνδυνων θερμοκρασιών από ό,τι θα βίωνε χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Lancet Countdown, που κυκλοφόρησε σήμερα, Τετάρτη, βασισμένη στα συμπεράσματα 122 ειδικών, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Η έκθεση κυκλοφόρησε καθώς καύσωνες, πυρκαγιές, τυφώνες, ξηρασία και πλημμύρες έπληξαν με τραγικές συνέπειες τον πλανήτη και φέτος, χρονιά που αναμένεται να ξεπεράσει το 2023 και να γίνει η θερμότερη που έχει καταγραφεί έως τώρα στην ιστορία.
⚡ OUT NOW ⚡
— The Lancet Countdown on Health and Climate Change (@LancetCountdown) October 30, 2024
The 2024 Report of the Lancet Countdown on Health and Climate Change: Facing record-breaking threats from delayed action.
Read the latest assessment of the links between health and climate change: https://t.co/FgQsL7nIV3 #LancetClimate24 pic.twitter.com/LrZHkW4d5N
10 δείκτες «στα κόκκινα»
«Οι τρέχουσες πολιτικές, εάν διατηρηθούν, θέτουν τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100», τονίζεται στην έκθεση που σημειώνει πως από τους 15 δείκτες που παρακολουθούν οι ειδικοί τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι 10 έχουν φτάσει σε νέα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, των θανάτων ηλικιωμένων από ζέστη και των ανθρώπων που μένουν χωρίς φαγητό καθώς ξηρασίες και πλημμύρες πλήττουν τη γεωργία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι, με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη σε άτομα άνω των 65 ετών πέρυσι να φτάνει σε επίπεδο 167% πάνω από τον αριθμό τέτοιων θανάτων τη δεκαετία του 1990.
«Χρόνο με το χρόνο, οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή αυξάνονται», δήλωσε η Μαρίνα Μπέλεν Ρομανέλο, εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown. «Αλλά η ζέστη επηρεάζει όχι μόνο τη θνησιμότητα και την αύξηση των θανάτων, αλλά και τις ασθένειες και τις παθολογίες που σχετίζονται με την έκθεση στη ζέστη», πρόσθεσε.
Δευτερευόντως, η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί επίσης πηγή απώλειας κερδών, αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι η υπερβολική ζέστη του περασμένου έτους στοίχισε στον κόσμο περίπου 512 δισεκατομμύρια ώρες εργασίας, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δυνητικό εισόδημα.
«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά»
Η έκθεση εξετάζει επίσης πώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου –καθώς και ορισμένες κυβερνήσεις και τράπεζες– «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» της κλιματικής αλλαγής.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που σημειώνουν κέρδη ρεκόρ, έχουν αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων από πέρυσι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Πολλές χώρες παρείχαν νέες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκάλεσε η ουκρανική κρίση.
«Κλιματική πείνα»
Η κλιματική αλλαγή κάνει επίσης τα τρόφιμα πιο αναξιόπιστα, προειδοποιεί η έκθεση Lancet Countdown. Με έως και 48% της παγκόσμιας έκτασης να αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες ξηρασίας πέρυσι, οι ερευνητές τονίζουν ότι περίπου 151 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο φάσμα της επισιτιστικής ανασφάλειας, σε σύγκριση με τα έτη 1981-2010.
Επιπρόσθετα, οι ακραίες βροχοπτώσεις πέρυσι επηρέασαν περίπου το 60% των εδαφών, προκαλώντας πλημμύρες και αυξάνοντας τους κινδύνους από μόλυνση του νερού ή μολυσματικές ασθένειες, ενώ η απειλή ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγγειος πυρετός, αυξήθηκε.