Η αυξανόμενη δημοτικότητα εφαρμογών της λεγόμενης «παραγωγικής» Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) σε πολλές ερευνητικές εφαρμογές και καθημερινές εργασίες, όπως η παραγωγή κειμένων ή εικόνων, πιστεύεται τώρα πως μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και άρα σε επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται σε μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Computational Science».
Οι προβλέψεις των ερευνητών εστίασαν σε τέσσερα σενάρια με διαφορετικό βαθμό παραγωγής και εφαρμογής της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που κυμαίνονταν από ένα επιθετικό σενάριο με εκτεταμένη εφαρμογή της έως ένα συντηρητικό σενάριο.
A study in @NatComputSci projects e-waste growth from generative AI to reach a total accumulation of 1.2-5 million metric tons during 2020-2030 if no waste reduction measures are implemented. https://t.co/rkyWSS4rTT pic.twitter.com/tDSlyrWgd4
— Nature Portfolio (@NaturePortfolio) October 29, 2024
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2030 στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν μέτρα μείωσης των αποβλήτων.
Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με το σενάριο για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μπορούσαν να φτάσουν συνολικά τους πέντε εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο 2023-2030.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενάμιση εκατομμύριο τόνους πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων και μισό εκατομμύριο τόνους μπαταριών, που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως μόλυβδο και χρώμιο.
A record 53.6M tons of e-waste was produced in 2019😡
— Rebecca Herbert (@RebeccaH2030) July 5, 2020
reports. That’s more than the combined weight of every adult in Europe.
Only 17.4% of e-waste collected is recycled, the rest is burned or goes into landfills, releasing high levels of toxins into the environment.#Tiredearth pic.twitter.com/Pm81MjwyEU
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εφαρμογή μιας στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, όπου υλικά επαναχρησιμοποιούνται και η διάρκεια ζωής των υφιστάμενων υποδομών επεκτείνεται, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων έως και κατά 86%.