ΑΘΗΝΑ
02:07
|
22.11.2024
«Ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου», δήλωσε αναφερόμενος σε ρεπορτάζ των New York TImes ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε δυτικούς δημοσιογράφους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την Τετάρτη την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απόρρητες λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» του για τη σύγκρουση με τη Ρωσία διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο.

Οι New York Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι το Κίεβο ζήτησε από τις ΗΠΑ να του παρέχουν πυραύλους Tomahawk για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Οι πηγές της εφημερίδας περιέγραψαν την ικανοποίηση εντός τέτοιου αιτήματος ως «εντελώς ανέφικτη». Η παροχή τέτοιων όπλων, τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 2.400 km, περιγράφηκε ως απαραίτητη προκειμένου οι πύραυλοι να αποτελέσουν μέρος των συμβατικών δυνάμεων αποτροπής που ζήτησε ο Ζελένσκι.

Μιλώντας σε δυτικούς δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι παραπονέθηκε για το ότι το αίτημα για Tomahawks διέρρευσε δημόσια.

«Ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου. Ως τι να γίνουν αντιληπτά αυτά τα μηνύματα; Άρα, σημαίνει ότι μεταξύ των εταίρων δεν υπάρχουν εμπιστευτικά πράγματα», είπε μιλώντας στα Αγγλικά.

Το Κίεβο ζήτησε περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς με την υπόσχεση ότι «θα [τα] χρησιμοποιήσουμε μόνο εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι του απάντησαν πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η διαρροή προήλθε αφού «πολλές χώρες» υποστήριξαν το «σχέδιο νίκης» του. Ωστόσο, πολλές αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν το προηγούμενο διάστημα αναφέρει ότι το σχέδιο Ζελένσκι δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Το «σχέδιο νίκης» προβλέπει άμεση πρόσκληση για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και άλλα μέτρα που θα αύξαναν τη δυτική εμπλοκή στη σύγκρουση.

Ο Ουκρανός ηγέτης δεν αμφισβήτησε την ακρίβεια του ρεπορτάζ των NYT. Η παρατήρηση ήρθε καθώς σχολίασε την υποτιθέμενη ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, την οποία η Μόσχα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε.

Το Πεντάγωνο εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε στείλει έως και 10.000 στρατιώτες για εκπαίδευση και πιθανή ανάπτυξη κατά των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου το Κίεβο ξεκίνησε μια διασυνοριακή εισβολή τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να εμπλακούν με τους Βορειοκορεάτες «αν περάσουν στην Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η χώρα του δεν έχει «δυνατότητες» να χτυπήσει τους Βορειοκορεάτες μέσα στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι «σημαίνει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη γη μας μόνο όταν καταστρέφουν τη γη μας, όταν βρίσκονται ήδη στη γη μας, όταν καταλάβουν τη γη μας».

Ο Ουκρανός ηγέτης ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με μια ερώτηση σχετικά με το τι θα έκαναν οι ΗΠΑ «αν έρθουν 100.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες» στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα