«Αισιόδοξος» για μία ενωμένη Κύπρο στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εμφανίστηκε απόψε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους τον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μολονότι δεν έχει καταγραφεί ως τώρα κάποια γνωστή, σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρώτη συνάντηση Προέδρων ΗΠΑ-Κύπρου μετά από περίπου 30 χρόνια είχε και άλλες «παχιές» δηλώσεις «υποστήριξης» της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τη μοναδική χώρα της Ε.Ε. τμήμα της οποίας παραμένει εδώ και μισό αιώνα υπό κατοχή. Υποσχέθηκε έτσι «στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο» ως προς τον στόχο επανένωσης του νησιού.
«Και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο» είπε ο Μπάιντεν.
"Δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί"
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 30, 2024
Οι σχέσεις 🇨🇾🇺🇸 βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο. Ο σαφής προσανατολισμός της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών αναγνωρίζεται και… pic.twitter.com/yEXjYYg21j
Τι απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άδραξε την αφορμή για να υποστηρίξει πως στηρίζεται στις ΗΠΑ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την «εξεύρεση λύσης του Κυπριακού» σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση και στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών» λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται «σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό».
Χαρακτήρισε ο ίδιος την Κύπρο «προβλέψιμο και αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ σε περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας» νομίζοντας πως κάτι τέτοιο αρκεί για να εξασφαλίζει την όποια «υποστήριξη» μπορεί να προσφέρει η Ουάσιγκτον, που έχει στοιχίσει μεγάλο μέρος των γεωπολιτικών της συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο σε Ισραήλ και Τουρκία.