Τη ρήση «από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» θύμισε σήμερα στην μαρτυρική Κάνδανο της Κρήτης ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ που νόμιζε πως αρκούσε η εκφώνηση της λέξης «συγχώρεση» στα ελληνικά για να ξεγράψει τα φρικτά εγκλήματα της γερμανικής κατοχής και των ντόπιων συνεργατών της.
Η εμφάνισή του στον τόπο γερμανικών εγκλημάτων προκάλεσε, όπως αναμενόταν, αλγεινές αντιδράσεις σε επιζώντες της ναζιστικής βαρβαρότητας ιδιαίτερα μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες ξέκοψε κάθε κουβέντα για αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που προκάλεσε η χώρα του επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και γερμανικής κατοχής.
«Αισθάνομαι φρίκη και με κυριεύει ντροπή γιατί οι επιγραφές της Κανδάνου τεκμηριώνουν πόσο αδίστακτος υπήρξε ο κατακτητικός πόλεμος της Γερμανίας. Επισκέπτομαι σήμερα αυτό το μέρος της γερμανικής ντροπής. Η Κάνδανος είναι από τα πρώτα χωριά που ισοπέδωσαν οι Γερμανοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκαψαν σπίτια, σκότωσαν κατοίκους. Μια μέρα νωρίτερα είχαν ήδη σπείρει τον όλεθρο στο Κοντομαρί και τον Αλικιανό, ακολούθησαν η Βιάννος και άλλα χωριά. Εκτοπίστηκαν και όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοια μέρη. Κάποια είναι πιο γνωστά, κάποια ξεχάστηκαν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Οι Γερμανοί αντέδρασαν στην αντίσταση με ανελέητη σκληρότητα» είπε με περισσή υποκρισία ο Γερμανός Πρόεδρος.
«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας», είπε στη συνέχεια στα ελληνικά και συνέχισε στον ίδιο τόνο:
«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μέλλον. Εύχομαι να βρούμε τη δύναμη να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού. Να κατασκευάσουμε γέφυρες. Το ελληνογερμανικό ταμείο εργάζεται πάνω στην κοινή ιστορική μνήμη. Πού αλλού, αν όχι στην Ελλάδα, είναι το κατάλληλο μέρος για να μνημονεύσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δημοκρατία σε χώρες της ΕΕ αμφισβητείται, ακόμα και στην ίδια μου τη χώρα. Και κοινό μέλλον θα έχουμε αν υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες».