Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, επανέλαβε την Πέμπτη τη θέση πως η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του βασιλείου και του Ισραήλ δεν είναι «στο τραπέζι» μέχρι να επιτευχθεί η «λύση των δύο κρατών» και να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Future Investment Initiative στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν είναι μόνο το θέμα της ομαλοποίησης που κινδυνεύει τώρα, αλλά η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή εάν δεν βρούμε μια σαφή λύση και δρόμο για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».
«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και ότι η Παλαιστίνη θα γίνει μέλος της διεθνούς κοινότητας».
«Ελπίζω ότι η ηγεσία στο Ισραήλ θα δει ότι αυτό δεν είναι μόνο το σωστό και δίκαιο πράγμα που πρέπει να γίνει, αλλά είναι επίσης προς την ασφάλεια και το στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ να το κάνει», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ο Μπιν Φαρχάν επιβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένουν περίπλοκες λόγω των περιφερειακών συνθηκών.
Επισημαίνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε η από κοινού διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων μεταξύ των μέχρι πρότινος ευρέως θεωρούμενων ως άσπονδων εχθρών κρατών.
Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους συνδέεται με τις αρχές του διεθνούς δικαίου που δεν αναγνωρίζονται από το Ισραήλ και απέδωσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στις νέες απαιτήσει που ολοένα και προβάλλει το Ισραήλ.
«Η ισραηλινή κατοχή διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε.
«Διεθνής Συμμαχία για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών»
Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε την Τετάρτη την εναρκτήρια συνάντηση μιας νεοσύστατης «διεθνούς συμμαχίας» με στόχο να υποστηριχθεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η «Διεθνής Συμμαχία για την Εφαρμογή της Λύσης των Δύο Κρατών», η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περιλαμβάνει χώρες από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και όχι μόνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν ανακοίνωσε ότι σχεδόν 90 «κράτη και διεθνείς οργανισμοί» συμμετείχαν στη διήμερη συγκέντρωση στο Ριάντ.
«Συμβαίνει μια γενοκτονία με στόχο την έξωση του παλαιστινιακού λαού από τη γη του, την οποία η Σαουδική Αραβία απορρίπτει», τόνισε ο Μπιν Φαρχάν, χαρακτηρίζοντας τις ανθρωπιστικές συνθήκες «καταστροφικές» και καταγγέλλοντας τον «απόλυτο αποκλεισμό» της βόρειας Γάζας.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα πέρυσι, η Σαουδική Αραβία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο – ανέστειλε τις συζητήσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ και την αναγνώρισή του.
Τον Σεπτέμβριο, ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία απαιτεί τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση.
Διαβάστε επίσης: