ΑΘΗΝΑ
04:17
|
22.11.2024
O Μπάιντεν έσπρωξε «μέχρι το τέλος το σπιράλ της ρωσοφοβίας» στις ΗΠΑ. Oι χώρες είναι σε πορεία απευθείας σύγκρουσης.
Η τουρκική μεσολάβηση είναι απίθανο να πετύχει, γιατί Κίεβο και Δύση δεν θέλουν ειρήνη, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται στα πρόθυρα απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriet ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ  κατηγόρησε την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως έσπρωξε «μέχρι το τέλος το σπιράλ της ρωσοφοβίας» στις ΗΠΑ και πως οι χώρες είναι σε πορεία μίας πιθανής απευθείας σύγκρουσης.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη  στις ΗΠΑ, ο Λαβρόφ ανέφερε πως για τη Ρωσία το όποιο αποτέλεσμα δεν θα κάνει καμία διαφορά επειδή και η κυβέρνηση Τραμπ είχε υιοθετήσει «το μεγαλύτερο αριθμό αντιρωσικών κυρώσεων σε σχέση με τους προκατόχους του».

Για τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, «δεν έχει τόση σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, δεν πιστεύουμε πως η αντιρωσική γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αλλάξει».

Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως οι χώρες της Δύσης και η κυβέρνηση του Κιέβου δεν επιδιώκουν την ειρήνη στην Ουκρανία και πως οι όποιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, είναι απίθανο να έχουν θετική κατάληξη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή τη στιγμή, οι αντίπαλοί μας δεν φαίνεται να θέλουν ειρήνη. Η αντίδραση της Ουκρανίας στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο ήταν η εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κουρσκ και οι αεροπορικές επιδρομές σε άλλες συνοριακές περιοχές», τόνισε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις προοπτικές για μεσολάβηση της Τουρκίας στην κρίση.

«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν να παρέχουν εκτεταμένη υποστήριξη στο Κίεβο και συζητούν τη δυνατότητα χρήσης δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει τη διαταγή του, που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, φαίνεται απίθανο οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να καταφέρει κάτι με προσπάθειες διαμεσολάβησης», συνέχισε.

Ωστόσο και παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να μεσολαβήσει στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, τόνισε με νόημα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία προκαλεί ανησυχία.

«Δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της με το καθεστώς του Κιέβου. Τουρκικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες, κάτι που προκαλεί σύγχυση υπό το φως των δηλώσεων ετοιμότητας της τουρκικής ηγεσίας να προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης», είπε.

Παρόλα αυτά, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρέτησε την πρόθεση της Τουρκίας για στενότερους δεσμούς με τους BRICS και υπενθύμισε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η τουρκική κυβέρνηση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο προσφέροντας την πλατφόρμα της Κωνσταντινούπολης για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους από το Κίεβο την άνοιξη του 2022 και διευκολύνοντας τη συμφωνία για τη διακίνηση σιτηρών. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης τελικά υπονομεύτηκαν από τους Αγγλοσάξονες, οι οποίοι εμπόδισαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταλήξει σε συμφωνίες που θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τις εχθροπραξίες και να εξασφαλίσουν την ισορροπία των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

«Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στην επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει απλώς σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός·, αλλά σε επίλυση της σύγκρουσης εξαλείφοντας τις βαθύτερες αιτίες της, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η δημιουργία απειλών για την ουσιαστική ασφάλεια της Ρωσίας και οι παραβιάσεις σε βάρος των Ρώσων και Ρωσόφονων κατοίκων της Ουκρανίας» πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Interregnum: Από τα χτυπήματα «βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος» στο χρώμα των κόκκινων γραμμών

Μαρουάν Τουμπάσι: Κανείς δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα