ΑΘΗΝΑ
08:15
|
22.11.2024
Ένας δημοσιογράφος νεκρός κάθε τέσσερις ημέρες είναι ο θλιβερός απολογισμός του 2022-23, με το 85% των περιπτώσεων να παραμένουν ατιμώρητες.
Αν υπολογιστεί και το 2024 έως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά στη Γάζα και τον Λίβανο τουλάχιστον 165 δημοσιογράφοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτίναξη κατά 38% του αριθμού των θανάτων δημοσιογράφων την περίοδο 2022-2023, καταγράφει ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ (UNESCO) σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Σάββατο, ημέρα που είναι αναγνωρισμένη ως Διεθνής Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Κατά μέσο όρο, το συγκεκριμένο διάστημα, σκοτώνονταν ένας δημοσιογράφος κάθε τέσσερις ημέρες αναφέρει η έκθεση με τον συνολικό αριθμό να εκτιμάται στους 162 θανάτους.

«Το 2022 και το 2023, ένας δημοσιογράφος δολοφονούνταν κάθε τέσσερις μέρες, απλώς επειδή έκανε τη ζωτική δουλειά του να αναζητά την αλήθεια», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ και προέτρεψε όλες τις χώρες να «κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ποτέ ατιμώρητα».

Ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονιών σημειώθηκε στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με 61 μέσα σε δύο χρόνια, ενώ η λιγότερο θανατηφόρα περιοχή για τους δημοσιογράφους ήταν η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη με 6 δολοφονίες. Μεταξύ των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022-23, 14 ήταν γυναίκες – το εννέα τοις εκατό του συνόλου – ενώ τουλάχιστον πέντε ήταν μεταξύ 15-24 ετών.

Τραγικός ο απολογισμός στη Γάζα

Για πρώτη φορά από το 2017, η πλειονότητα των δημοσιογράφων σκοτώθηκε σε ζώνες συγκρούσεων το 2023, με 44 θανάτους να αντιστοιχούν στο 59% του συνόλου του έτους – μια μετατόπιση από την επί χρόνια μείωση των θανάτων που σχετίζονται με συγκρούσεις.

Το 2023, η Παλαιστίνη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, με 24 δημοσιογράφους να χάνουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, καθώς η έκθεση δεν περιλαμβάνει τους θανάτους για το 2024, που έχουν εκτινάξει τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά στη Γάζα και τον Λίβανο σε τουλάχιστον 135, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ατιμωρησία

«Η καθυστέρηση της δικαιοσύνης είναι άρνηση δικαιοσύνης», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, υπογραμμίζοντας την ατιμωρησία γύρω από τη δολοφονία δημοσιογράφων, καθώς το 85% των υποθέσεων που εντόπισε η UNESCO από το 2006 παραμένουν ακόμη άλυτες ή έχουν μπει στο αρχείο, έναντι ποσοστού 95% το 2012.

«Η ατιμωρησία γεννά περαιτέρω βία», έγραψε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 75 χώρες με τις οποίες επικοινώνησε η υπηρεσία του ΟΗΕ για ενημερώσεις σχετικά με τις ανοιχτές υποθέσεις, οι 17 δεν απάντησαν καθόλου, ενώ ακόμη και στις 210 περιπτώσεις που επιλύθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων, ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε ήταν τέσσερα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Αναγκαστική μετεγκατάσταση μεσούσης της χρονιάς

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα