ΑΘΗΝΑ
11:29
|
22.11.2024
Με ενδιαφέρον ανάμεικτο και με ανησυχία όλη η υφήλιος παρακολουθεί τις ΗΠΑ στην τελική ευθεία μιας αμφίρροπης εκλογικής μάχης. Ισοπαλία έβγαλε η πρώτη μικρή κάλπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ενδιαφέρον ανάμεικτο αλλά και με ανησυχία όλη η υφήλιος παρακολουθεί σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη «μητέρα των μαχών», καθώς ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου -ή της επόμενης- προέδρου της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του στο Μίσιγκαν, τονίζοντας τα κυρίαρχα θέματα της εκστρατείας του -την οικονομία και τη μετανάστευση-, ενώ η Κάμαλα Χάρις έκλεισε την προεκλογική κούρσα από την Πενσιλβάνια, με έκκληση στους νέους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Περίπου 230 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά μόνο περίπου 160 εκατομμύρια από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι. Ωστόσο, πολλές Πολιτείες επιτρέπουν την εγγραφή ακόμα και λίγο πριν από την ψηφοφορία, οπότε το ποσοστό της συμμετοχής παραμένει ζητούμενο.

Πάντως, περισσότεροι από 82 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου ή σε πρόωρα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν σε πολλές περιοχές.

Με μια διαδικασία πολύπλοκη, το αποτέλεσμα μπορεί να αργήσει να γίνει γνωστό, ιδίως αν η μάχη είναι όντως οριακή όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι και με δεδομένη την παγκόσμια «πρωτοτυπία» των ΗΠΑ, στις οποίες ο νικητής δεν αναδεικνύεται άμεσα από την όποια λαϊκή πλειοψηφία, αλλά από ένα ενδιάμεσο σώμα εκλεκτόρων ανά πολιτεία.

Με την πόλωση να έχει εκτοξευτεί, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την επόμενη ημέρα και για το αν και οι δύο πλευρές θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα, ειδικά σε περίπτωση που είναι οριακό, ή θα δούμε ξανά σε παγκόσμια μετάδοση ημέρες «Καπιτωλίου» όπως το 2021.

Καθώς όλα κρίνονται, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, στις επτά αμφίρροπες πολιτείες-κλειδιά (swing states) -Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν- όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά, τα οριστικά αποτελέσματα ενδέχεται να μη γίνουν γνωστά παρά έπειτα από ημέρες -τέσσερις ημέρες χρειάστηκαν το 2020- και όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν να είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που συγκεντρώνει ο ιστότοπος FiveThirtyEight, οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν το απόγευμα της Δευτέρας σε απόλυτη ισοπαλία (47,8%) στην Πενσιλβάνια, σχεδόν σε ισοπαλία (47,4-47,7%) στη Νεβάδα και τους χώριζε σχεδόν μια εκατοστιαία μονάδα στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Βόρεια Καρολίνα.

Η νυν αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις φέρεται να έχει μικρό προβάδισμα στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβάνια και στο Ουισκόνσιν -πολιτείες κρίσιμες, οι οποίες, μαζί με τη 2η περιφέρεια στη Νεμπράσκα, πιθανόν να της δώσουν τις 270 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος που απαιτούνται για τη νίκη. Ενδεχόμενη επικράτησή της στη Νεβάδα, όπου επίσης έχει μικρό προβάδισμα, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το σύνολο των εκλεκτόρων της.

Σημαντικός παράγοντας για νίκη εκτιμάται πως θα μπορούσε να είναι η ψήφος των μεγαλύτερων σε ηλικία λευκών, δημογραφικής ομάδας που γενικά υποστηρίζει τους Ρεπουμπλικανούς αλλά ενδέχεται να μετακινηθεί στους Δημοκρατικούς.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη είτε μέσω των ανατολικών πολιτειών -επικρατώντας στην Τζόρτζια, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια– είτε μέσω των πολιτειών του Νότου, κερδίζοντας στην Αριζόνα, στην Τζόρτζια, στη Νεβάδα και στη Βόρεια Καρολίνα. Η Πενσιλβάνια είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ: ενώ μοιάζει να προηγείται εκεί ελαφρώς η Χάρις, η δική του επικράτηση θα έδινε στον Τραμπ 270 εκλεκτορικές ψήφους.

Σε αυτό το σενάριο, η επιτυχία του Τραμπ ίσως εξαρτηθεί από την αυξημένη υποστήριξη αφροαμερικανών και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, όπου οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να τα πηγαίνει πολύ καλά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι εκτιμήσεις εμφανίζουν τους δύο αντιπάλους πολύ κοντά, με πιθανό ακόμα και το ενδεχόμενο της απόλυτης ισοπαλίας 269-269 -κάτι σπάνιο για την αμερικανική ιστορία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πλήρη αποτυχία των δημοσκόπων και την πιθανότητα μιας καθαρής νίκης ενός εκ των δύο υποψηφίων.

Η Χάρις, η οποία έγινε υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχει υποστηρίξει το δικαίωμα στην άμβλωση και δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος διατροφής και στέγασης για τις εργαζόμενες οικογένειες, ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόνλαντ Τραμπ, ο οποίος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας φέτος, έχει υποσχεθεί να σφραγίσει τα σύνορα και έχει προτείνει φορολογικές περικοπές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ψήφισαν… ισοπαλία στο ψαροχώρι Ντίξβιλ Νοτς 

Πρώτοι παραδοσιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν οι έξι ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, ενός χωριού χαμένου στα δάση του Νιου Χάμσαϊρ στα βορειοανατολικά σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε το 1960, χάρη στην οποία το Ντίξβιλ Νοτς έχει λάβει τον τίτλο του «πρώτου της χώρας» (First in the Nation). Η ψηφοφορία διήρκεσε μόνο μερικά λεπτά, όπως και η καταμέτρηση των ψήφων. Το αποτέλεσμα έφερε ισοπαλία, προμηνύοντας το απόλυτο ντέρμπι: τρεις ψήφοι για τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τρεις για τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας εκ των έξι ψηφοφόρων, ο Λες Ότεν, έκανε δηλώσεις στo BBC λέγοντας ότι αν και Ρεπουμπλικανός ψήφισε τους Δημοκρατικούς για πρώτη φορά.

«Είναι πολύ διαφορετικό να λες στο εκλογικό σώμα ‘πρέπει να κάνετε ό,τι λέω’ από έναν υποψήφιο που πιστεύει ότι όλοι πρέπει και μπορούμε να συμβάλουμε για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης», είπε ο κ. Ότεν στο BBC εξηγώντας γιατί έριξε την ψήφο του στην Κάμαλα Χάρις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα