ΑΘΗΝΑ
09:22
|
22.11.2024
Όλα καλά τα βρίσκει ο υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα.
Αύριο η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εποικοδομητικό πνεύμα», «θετική βούληση» από την Άγκυρα και «επίπεδο εμπιστοσύνης» βλέπει μεταξύ άλλων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», εν όψει της επίσκεψης, αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν.

Παραμερίζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, όπως την παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες για το υπόγειο καλώδιο μεταξύ Λέσβου και Χίου και μεταξύ Κάσου και Καρπάθου Έλληνας ΥΠΕΞ, διαπιστώνει ότι και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου υπάρχει «αξιοσημείωτη βούληση» για μια διαφορετική πορεία των διμερών σχέσεων και τονίζει ότι με τον Χακάν Φιντάν υπάρχει ένα «επίπεδο εμπιστοσύνης, ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαμβάνουμε κρίσεις».

«Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφωνίες μας και, αν αυτές δεν γεφυρώνονται, προσπαθούμε τουλάχιστον αυτές να μην προκαλούν κρίσεις. Η εναλλακτική της μόνιμης υπερέντασης, της εχθροπαθούς ρητορικής και του διαρκούς κινδύνου θερμού επεισοδίου δεν ωφελεί κανέναν. Πρωτίστως δεν ωφελεί τους δύο λαούς» αναφέρει ο Γιώργος Γερπατρίτης.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο κ.Γεραπετρίτης τονίζει ότι αυτή είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.

«Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης ξεκαθαρίζει ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» και συμπληρώνει ότι «στο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα. Και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού θα ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και για την αποφυγή δυνητικών εντάσεων».

Σε άλλη ερώτηση για τα θαλάσσια πάρκα και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και κατά πόσο λειτουργούν ως μέσο για τη μεταβολή του status quo στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «η ελληνική πλευρά είναι, όπως πάντοτε, σαφής και ειλικρινής και δεν έχει καμία απολύτως επιδίωξη παραπλάνησης. Τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν θίγουν δικαιώματα άλλων. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενώνουν τους λαούς μας, πόσω μάλλον όταν και οι δύο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Για δε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο, αυτό συνιστά υποχρέωση που απορρέει από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξάλλου οφείλει και η Τουρκία να λαμβάνει υπ’ όψιν στην ευρωπαϊκή της διαδρομή».

Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και στο ερώτημα της δημοσιογράφου «εναντίον τίνος σκοπεύει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει αγοράσει» ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει κατ’ αρχάς ότι «είμαστε βαθιά φιλειρηνικός λαός. Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Την ίδια στιγμή όμως, συνεχίζει, «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Ζούμε σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και ρευστότητας που ανάλογη δεν έχει γνωρίσει ο μεταπολεμικός κόσμος. Η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται εν μέσω δύο πολεμικών συγκρούσεων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις συνθήκες, αποτελεί υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για την αμυντική θωράκιση και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μου».

Παρακάμπτοντας σκοτεινές πλευρές, όπως για παράδειγμα την προώθηση από την Τουρκία του ψευδοκράτους στην Κύπρο ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών χθες Τετάρτη στην Κιρκιζία, ο κ. Γεραπετρίτης δηλώνει την πεποίθησή του ότι «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήδη δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το Κυπριακό» κάνοντας την επισήμανση ότι με τον Τούρκο ομόλογό του συμπίπτει στην άποψη ότι «κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διαβουλευτική στάση και παραγωγική σκέψη».

Η πρόσφατη άτυπη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συνιστά ένα «πρώτο βήμα επανεκκίνησης των συζητήσεων», σύμφωνα με τον κ. Γεραπατρίτη που τονίζει ότι η Αθήνα παραμένει στη διάθεση του γενικού γραμματέα για να συμβάλει «στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα