Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι κάποτε υπήρχε ωκεανός στον Άρη, σύμφωνα με κοινή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.
Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα από το κινεζικό Mars rover «Zhuzhun», το οποίο από το 2021 εργάζεται στο νότιο τμήμα της πεδιάδας της Ουτοπίας στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Υποθέτουν ότι εκεί υπήρχε ένας αρχαίος ωκεανός.
«Τα δεδομένα τηλεπισκόπησης από την περιοχή προσεδάφισης του Zhuzhong υποδηλώνουν την πιθανή ύπαρξη ενός ενιαίου μόνιμου στρώματος νερού/πάγου», γράφουν οι συγγραφείς του άρθρου.
Η μελέτη χώρισε την πεδιάδα της Ουτοπίας σε τμήματα και διαπίστωσε ότι οι σχηματισμοί στην επιφάνεια εξαρτώνται περισσότερο ή λιγότερο από την ποσότητα του νερού ή του πάγου που υπάρχει πάνω τους. Η ηλικία αυτών των σχηματισμών συσχετίζεται με προηγούμενες εκτιμήσεις για την ηλικία του αρειανού ωκεανού. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο ωκεανός αυτός εμφανίστηκε πριν από περίπου 3,68 δισεκατομμύρια χρόνια και πάγωσε πριν από 3,42 δισεκατομμύρια χρόνια – ένα σύντομο χρονικό διάστημα για τα γεωλογικά δεδομένα.
Οι μετρήσεις που έγιναν από τους αισθητήρες που βρίσκονται πάνω στο ρόβερ είναι απίθανο να παρέχουν άμεσες αποδείξεις για την ύπαρξη ενός αρχαίου ωκεανού, αλλά δεν έρχονται σε αντίθεση με το μοντέλο και μπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο της θεωρίας των ωκεανών.
Στη μελέτη συμμετείχαν ειδικοί από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, την Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας και τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Το πρώτο κινεζικό διαστημικό σκάφος «Tianwen-1», αποτελούμενο από τροχιακή μονάδα, κάψουλα προσγείωσης και ρόβερ, εκτοξεύθηκε στις 23 Ιουλίου 2020 από το κοσμοδρόμιο Wenchang στο νησί Hainan, ενώ στις 15 Μαΐου 2021 το ρόβερ «Zhuzhong» για τον Άρη πραγματοποίησε με επιτυχία μια ομαλή προσγείωση στην πεδιάδα της Ουτοπίας. Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι να βρει πιθανά σημάδια ζωής στον Άρη και να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν αν οι συνθήκες στον πλανήτη αυτό θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον, ώστε να γίνει κατάλληλος για ανθρώπινη ζωή.
Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέταξε γύρω από τον Άρη και προσγειώθηκε σε μια ενιαία αποστολή και εξερεύνησε τον Κόκκινο Πλανήτη με ένα ρόβερ.