Ο Σιγκέρου Ισίμπα επανεξελέγη επίσημα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, μετά από μια σπάνια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο που δεν ελέγχει πλέον ο κυβερνών συνασπισμός του, θέτοντας το έδαφος για μια κυβέρνηση μειοψηφίας που μπορεί να τον ωθήσει να υποχωρήσει περισσότερο σε ένα ενισχυμένο μπλοκ της αντιπολίτευσης.
Κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε 233 ψήφους στην 465μελή Βουλή των Αντιπροσώπων στον αρχικό γύρο -ένα όριο πλειοψηφίας που απαιτείται για να εκλεγεί πρωθυπουργός. Αφού ο Ισίμπα έλαβε 221 ψήφους, έναντι 160 του προέδρου του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος (CDPJ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιοσίκο Νόντα.
🇯🇵 SHIGERU ISHIBA, ELECTED AS 103RD PRIME MINSTER OF JAPAN
— 由仁アリン Arin Yuni (@Arin_Yumi) November 11, 2024
Second round results:
🟩 Ishiba: 221 (197 LDP, 24 Komeito)
🟦 Noda: 160 (149 CDP, 8 Communist, 3 unknown)
Blank ballots: 84 pic.twitter.com/JOopa3e4KE
Η προοπτική μιας κυβέρνησης μειοψηφίας σημαίνει ότι ο κυβερνών συνασπισμός πρέπει να ανταποκριθεί περισσότερο στις απαιτήσεις του μπλοκ της αντιπολίτευσης που έχει αποκτήσει δύναμη μετά τις γενικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.
Το CDPJ έχει αυξημένη παρουσία στην κάτω βουλή, και το ίδιο ισχύει για το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα για το Λαό (DPP), το οποίο είδε τις έδρες του να τετραπλασιάζονται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και «φλερτάρει» και με τις δύο πλευρές.
«Θα ακολουθήσω μια ειλικρινή προσέγγιση προς όλα τα μέρη», είπε ο Ισίμπα στους δημοσιογράφους. «Το σημαντικό σημείο είναι να βεβαιωθούμε ότι η Ιαπωνία είναι ένα ειρηνικό έθνος και ότι τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων βελτιώνονται. Είμαστε στην ίδια κατεύθυνση σε αυτό με το DPP και το CDPJ», πρόσθεσε.
Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης αναμένεται να αυξήσει την πίεση στον Ισίμπα για δραστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η ήττα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις εκλογές αποδόθηκε εν μέρει στην αποτυχία του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μετά τα σκάνδαλα του προηγούμενου διαστήματος.
Ο Ισίμπα αναμένεται να κάνει μικρές αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, αντικαθιστώντας κυρίως αυτούς που έχασαν τις έδρες τους στις εκλογές. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα και να εγκριθεί, το απόγευμα, από τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο.
