Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ δήλωσε την Τρίτη ότι τα μεγαλεπήβολα έργα της χώρας έχουν αλλάξει τους ενεργειακούς και μεταφορικούς χάρτες της Ευρασίας, καθώς μίλησε σε σύνοδο κορυφής ηγετών στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) στο Μπακού.
«Τα μεγαλεπήβολα έργα που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη αλλάξει τους χάρτες της ενέργειας και των μεταφορών της Ευρασίας και οδήγησαν στην καθιέρωση γόνιμων μορφών πολυεθνικής συνεργασίας», δήλωσε ο Αλίγεφ στην εναρκτήρια ομιλία του στην τελετή έναρξης της παγκόσμιας συνόδου κορυφής ηγετών για τη δράση για το κλίμα στην πρωτεύουσα της χώρας.
Εκφράζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα γεωγραφικό σημείο συνάντησης, ο Αλίγιεφ είπε ότι η χώρα του είναι επίσης ένα σημείο όπου μπορούν να χτίσουν γέφυρες για να συνδέσουν διαφορετικούς διεθνείς παράγοντες από την άποψη της πολιτικής, του πολιτισμού, του εμπορίου και της ενέργειας.
Ο Αλίγεφ δήλωσε ότι το τεχνικό δυναμικό του Αζερμπαϊτζάν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτιμάται σε 135GW στην ξηρά και 157GW στη θάλασσα και ότι η κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar των ΗΑΕ εγκαινίασε πέρυσι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στον Νότιο Καύκασο.
Είπε ακόμη ότι η ενεργειακή εταιρεία ACWA Power, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, κατασκευάζει αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα παραγωγής 240MW, εκφράζοντας την άποψη ότι κατά τη διάρκεια της COP29 θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Μπακού και της British Petroleum για την κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας 240MW στη νοτιοδυτική περιοχή Jabrayil της χώρας.
Ο Αλίγεφ δήλωσε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλιακούς, αιολικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με ισχύ περίπου 6 GW μέχρι το 2030 και ότι εργάζονται ενεργά για την υλοποίηση της κατασκευής του ενεργειακού καλωδίου Μαύρης Θάλασσας-Κασπίας.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συνέχισε να επικρίνει τους δυτικούς πολιτικούς που αποκαλούν τη χώρα του «πετρελαϊκό κράτος», ορίζοντας την αξιολόγηση ως «μη δίκαιη» και ότι αποδεικνύει «έλλειψη πολιτικής κουλτούρας και γνώσης».
Σήμερα, το μερίδιο του Αζερμπαϊτζάν στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι 0,7%, (ενώ) στην παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου είναι 0,9%. Αλλά τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων της χώρας που είναι ο νούμερο ένα παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και παράγει 30 φορές περισσότερο πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν, μας αποκαλούν «πετρελαϊκό κράτος». Καλύτερα να κοιτάξουν τον εαυτό τους ή, τουλάχιστον, τον γείτονά τους που παράγει 10 φορές περισσότερο πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αλίγιεφ είπε ακόμη ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει στοχοποιηθεί από «μια συντονισμένη, καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία συκοφαντίας και εκβιασμού» από τότε που επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την COP29, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να κρίνονται με άλλα κριτήρια αντί για τους φυσικούς πόρους που διαθέτουν.