ΑΘΗΝΑ
10:13
|
22.11.2024
Σφοδρή κριτική άσκησε ο ΓΓ του ΚΚΕ, κατά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον «προσωπικό γιατρό».
Δημήτρης Κουτσούμπας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον «προσωπικό γιατρό», κάνοντας λόγο διαρκή ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα εις βάρος των δημοσίων υπηρεσιών.

Απαντώντας στις αιχμές του Ν. Παππά, που κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι δεν στηρίζει τους εποχικούς πυροσβέστες ο Δ. Κουτσούμπας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να εγκαλεί το ΚΚΕ, αφού καταψήφισε σχετικές τροπολογίες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου, θεωρώντας ότι προωθεί την αποδόμηση αντί για την ενίσχυση της ΠΦΥ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει τις λαϊκές ανάγκες σύμφωνα με δημοσιονομικά όρια και προτεραιότητες που ωφελούν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που επιδεινώνουν την ποιότητα της δημόσιας υγείας, ενώ η «ανάπτυξη» στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση αφορά κυρίως την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.

Παραθέτοντας παραδείγματα, ο Κουτσούμπας ανέφερε ότι οι προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που επέτρεψαν χειρουργεία επί πληρωμή σε δημόσια νοσοκομεία νομιμοποίησαν ουσιαστικά το «φακελάκι» και μετέφεραν το κόστος στους ασθενείς. Επιπλέον, σχολίασε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί απογευματινά χειρουργεία, αλλά ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αν το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, η χρηματοδότηση της υγείας περνά από ιδιωτικά κανάλια, ενώ δεν γίνονται προσλήψεις ή βελτιώσεις στον εξοπλισμό που είναι απαραίτητες για την επίλυση των προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων λέγοντας: «Εν ολίγοις το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Τόσο απλά είναι τα πράγματα και σε άλλα ζητήματα που συζητάμε σήμερα».

Ο Κουτσούμπας επέκρινε επίσης τη νομοθεσία της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, παραδίδει τον τομέα αυτό σε ΜΚΟ και ιδιώτες, διαλύοντας τις δημόσιες δομές.

Όσον αφορά το σημερινό νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, ο Κουτσούμπας σημείωσε ότι δεν αποτελεί πραγματική αναβάθμιση, αλλά υποβάθμιση του ρόλου του οικογενειακού γιατρού. Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε ανειδίκευτους γιατρούς να εκτελούν χρέη προσωπικού γιατρού, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της έλλειψης εξειδικευμένου εξοπλισμού. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κουτσούμπα, είναι η περικοπή των δαπανών και η προσαρμογή της ΠΦΥ σε οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας προσφέρει οικονομικά κίνητρα για την ειδικότητα της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής λόγω έλλειψης γιατρών αυτών των ειδικοτήτων. Σχολίασε ειρωνικά ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν αλλάξει στάση, μιλώντας κάποτε για «πληθωρισμό” γιατρών και τώρα για έλλειψή τους, και κατηγόρησε την πολιτική της κυβέρνησης για την αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος έχει χαμηλούς μισθούς, κακές συνθήκες εργασίας, και έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού.

Ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο επερχόμενο νομοσχέδιο που είναι υπό διαβούλευση, το οποίο περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις, όπως η μετατροπή της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και η μεταφορά των μεταμοσχεύσεων οργάνων σε ιδιωτικούς φορείς. Κατά τον ίδιο, οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν τους φαρμακοβιομηχάνους και επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς.

Ακόμα, ο Κουτσούμπας κατέκρινε τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι βασίζονται στην ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας για να αναλάβει την απαραίτητη θεραπεία μετά τη διάγνωση.

Καταλήγοντας, ο Κουτσούμπας έθεσε το δίλημμα της εμπορευματοποίησης της υγείας ή της παροχής της ως κοινωνικού αγαθού. Τόνισε ότι μόνο με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζομένους στην υγεία. Δεσμεύσεις για αύξηση μισθών και βελτίωση συνθηκών εργασίας, υποστήριξε, δεν μπορούν να δοθούν από όσους υιοθετούν την εμπορευματοποίηση της υγείας και επενδύουν στις πολεμικές δαπάνες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα