Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία» σε μερικές από τις πιο σκληρές δημόσιες επικρίσεις εναντίον της χώρας από Σαουδάραβα αξιωματούχο από την έναρξη του πολέμου.
Μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής Μουσουλμάνων και Αράβων ηγετών, ο πρίγκιπας επέκρινε επίσης τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και το Ιράν.
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι οι δυνάμεις του διαπράττουν γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Σε ένδειξη βελτίωσης των δεσμών μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος.
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας ενώθηκε με άλλους ηγέτες που ήταν παρόντες ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ήταν «αστοχία της διεθνούς κοινότητας» το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν είχε σταματήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προκαλεί ασιτία στην περιοχή.
Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ: «Εκεί που η διεθνής κοινότητα έχει πρωταρχικά αποτύχει είναι ο τερματισμός της άμεσης σύγκρουσης και ο τερματισμός της επιθετικότητας του Ισραήλ».
Μια έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των επαληθευμένων θυμάτων σε διάστημα έξι μηνών στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά.
Οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής καταδίκασαν επίσης αυτό που περιέγραψαν ως «συνεχείς επιθέσεις» του Ισραήλ κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα, η Κνεσέτ ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, να λειτουργεί στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατηγορώντας την οργάνωση για συνεννόηση με τη Χαμάς.
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την κίνηση που περιορίζει τη δυνατότητα του οργανισμού να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα.