ΑΘΗΝΑ
05:09
|
26.06.2026
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών στη Βηρυτό διέκρινε πιθανότητες για εκεχειρία απορρίπτοντας τις απαιτήσεις του Ισραήλ.
Μπαντρ Αμπντελάτι και Ναμπίχ Μπέρι σήμερα στη Βηρυτό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο που δεν εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» δήλωσε σήμερα στη Βηρυτό ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι συναντώντας τον (Σιίτη) πρόεδρο της βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Έιμος Χοκστάιν προκειμένου «να επισπευσθούν» οι διεργασίες για «εκεχειρία στον Λίβανο».

Ανέφερε επίσης πως μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην ηγεσία του Λιβάνου υποστηρίζοντας πως για την Αίγυπτο «είναι προτεραιότητα η επίτευξη εκεχειρίας δίχως προϋποθέσεις».

«Καταδικάζουμε την επίθεση και συνεχίζουμε τις επαφές μας για να τη σταματήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Ποιο θέμα εκκρεμεί μέχρι την επίτευξη εκεχειρίας

Νωρίτερα, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya  μετέδωσε πως τα περισσότερα θέματα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ-Λιβάνου έχουν επιλυθεί και πως το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι «η σύνθεση της επιτροπής» που θα αναλάβει την επιτήρηση εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μετά τις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Τρίτης, 12 Νοεμβρίου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Λίβανο, Έιμος Χοκστάιν, πως διακρίνει «μία ευκαιρία» για εκεχειρία στον Λίβανο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως είναι εφικτή αν και ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν πως πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχουν μετά τις 18.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σήμερα ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο νεοκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικά πυρά στο πλοίο Ever Lovely που προσπάθησε να περάσει δίχως συνεννόηση

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσφεύγει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Επτά πρώτα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά του λαγοκέφαλου

Στη Βουδαπέστη ο Πιερρακάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα