ΑΘΗΝΑ
16:22
|
22.11.2024
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις να βοηθήσουν τα μικρά νησιωτικά έθνη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ιλχάμ Αλίγεφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ κάλεσε την Τετάρτη τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις να βοηθήσουν τα μικρά νησιωτικά έθνη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Καλώ όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως (εκείνες) με αποικιακό παρελθόν, να παράσχουν απτή οικονομική και τεχνική υποστήριξη στα μικρά νησιωτικά κράτη, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν τις χώρες τους από τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Αλίγεφ στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Μπακού.

Είπε ότι οι δεσμοί του Αζερμπαϊτζάν με τα μικρά νησιωτικά έθνη έχουν ανέλθει σε νέο υψηλό επίπεδο από τότε που έγινε οικοδεσπότης της COP29, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει επιδείξει «ακλόνητη υποστήριξη» για τα έθνη αυτά, παρέχοντας βοήθεια σε μια σειρά από χώρες που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές για τον μετριασμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Ο Αλίγεφ δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν παρείχε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 80 χώρες κατά τη διάρκεια της τετραετούς προεδρίας του στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές από την άποψη αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Μπακού στην COP29.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε επίσης στη σχέση μεταξύ της νεοαποικιοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό είναι από τα πιο σοβαρά επηρεαζόμενα από την κλιματική αλλαγή.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απώλεια της βιοποικιλότητας δημιουργούν σοβαρές απειλές για τις περιοχές αυτές. Οι φωνές αυτών των κοινοτήτων συχνά καταστέλλονται βάναυσα από τα καθεστώτα στις μητροπόλεις τους

Είπε ότι η διαδικασία αποαποικιοποίησης της Γαλλικής Πολυνησίας και της Νέας Καληδονίας εξακολουθεί να καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι έχουν αναγνωριστεί ως μη αυτοδιοικούμενα εδάφη από τον ΟΗΕ.

Μεταξύ 1966 και 1996, η Γαλλική Πολυνησία αντιμετώπισε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω των 193 πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγε η Γαλλία. Η Γαλλία είναι υπεύθυνη για τη σοβαρή μόλυνση του εδάφους και του νερού και την ακτινοβολία εκεί.

Αν προσθέσουμε τις 17 πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Γαλλία στην Αλγερία κατά τα χρόνια της κατοχής, θα δούμε τι ζημιά έκανε αυτή η χώρα στο οικοσύστημα του πλανήτη.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις πρόσφατες ταραχές στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Νέα Καληδονία, όπου νωρίτερα φέτος έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, και κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για «πολιτική υποκρισία» επειδή δεν καταγγέλλουν τις ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης.

Υπενθύμισε επίσης τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ τον Οκτώβριο του 2022, ο οποίος αποκάλεσε την Ευρώπη «κήπο» και τον υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», προσθέτοντας: «Αν είμαστε ζούγκλα, τότε μείνετε μακριά μας και μην ανακατεύεστε στις υποθέσεις μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλεσμένος στη Μόσχα ο πρόεδρος της Σενεγάλης

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Όρμπαν καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα