Επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο. Το επονομαζόμενο μέγα-κοράλλι, το οποίο αποτελεί μια συλλογή από πολλά συνδεδεμένα, μικροσκοπικά πλάσματα που μαζί σχηματίζουν έναν οργανισμό και όχι έναν ύφαλο, θα μπορούσε να είναι ηλικίας άνω των 300 ετών. «Είναι μεγαλύτερο από μια γαλάζια φάλαινα», εξηγεί η επιστημονική ομάδα για να δώσει μια πιο σαφή εικόνα του μεγέθους του κοραλλιού.
Το κοράλλι εντόπισε εικονολήπτης εργαζόμενος σε πλοίο του National Geographic, το οποίο επισκέπτεται απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού για να δει πώς έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.
Scientists have discovered the largest coral ever found in the south west Pacific Ocean, says the BBC.
— The Business Standard (@tbsnewsbd) November 14, 2024
Link in Comments
Photo: Manu San Felix, National Geographic Pristine Seas#worldlargestcoral #largestcoral #pacificocean #TBSNews pic.twitter.com/vRF76o3v5Z
«Πήγα για κατάδυση σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ένα ναυάγιο και τότε είδα κάτι», είπε ο εικονολήπτης Μανού Σαν Φέλιξ. Βούτηξε μαζί με τον γιο του για να εξετάσουν από πιο κοντά το κοράλλι. «Βλέποντας το κοράλλι, το οποίο βρίσκεται στα νησιά Σολομώντα, ήταν σαν να έβλεπα έναν καθεδρικό ναό κάτω από το νερό», είπε. «Είναι πολύ συγκινητικό. Ένιωσα αυτόν τον τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», τόνισε ο εικονολήπτης και συμπλήρωσε:
Σκέφτηκα… αυτό ήταν εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων.
Δημοσίευμα στο βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι οι επιστήμονες της αποστολής μέτρησαν τα κοράλλι χρησιμοποιώντας ένα είδος μετροταινίας κάτω από το νερό. Έχει πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα.
World’s largest coral found in the Pacific https://t.co/OHPoF2KVDE
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 14, 2024
Παγκοσμίως τα κοράλλια απειλούνται από την υπερθέρμανση των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα κοράλλια αποκαλούνται «αρχιτέκτονες των θαλασσών» καθώς μπορούν να ενωθούν για να σχηματίσουν τεράστιους υφάλους, τους βιότοπους ζωτικής σημασίας για τα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη.