Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές του Παρισιού σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει από τον αποψινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ, μετά τις σκηνές βίας που κατέλαβαν τους δρόμους του Άμστερνταμ και την παγκόσμια ειδησεογραφία την περασμένη εβδομάδα.
Όπως ανακοινώθηκε, για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων, 4.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στην πόλη, 2.500 στο Stade de France στα βόρεια προάστια του Παρισιού όπου θα διεξαχθεί απόψε ο αγώνας και οι υπόλοιποι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Επιπλέον, περίπου 1.600 ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία στο γήπεδο και μια επίλεκτη αντιτρομοκρατική αστυνομική μονάδα θα προστατεύει τους ισραηλινούς ποδοσφαιριστές, καθώς όπως ανέφερε ο αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης πρόκειται για έναν αγώνα «υψηλού κινδύνου λόγω το τεταμένου γεωπολιτικού πλαισίου». «Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα διατάραξης της δημόσιας τάξης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το Stade de France, που χωράει 80.000 θεατές, θα είναι μόνο κατά το ένα τέταρτο γεμάτο, τα μπαρ και τα εστιατόρια της περιοχής έχουν κληθεί να κλείσουν από νωρίς το απόγευμα και οι αστυνομικοί σε όλη την πόλη παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας, παρότι -μετά από συμβουλές της ισραηλινής κυβέρνησης- δεν αναμένεται να ταξιδέψουν στο Παρίσι περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί οπαδοί.
Ακροδεξιό ισραηλινό γκαλά
Οι εντάσεις είναι ήδη εμφανείς από χθες Τετάρτη, αφού δόθηκε το πράσινο φως σε ένα φιλοϊσραηλινό «γκαλά», στο οποίο αναμενόταν να παρευρεθεί ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριτς, αν και αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης.
Το γκαλά διοργάνωσε η ακροδεξιά ένωση «Israel is Forever», με στόχο να «κινητοποιήσει τις γαλλόφωνες σιωνιστικές δυνάμεις» και να συγκεντρώσει κεφάλαια για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, και θεωρήθηκε από τις Αρχές πως δεν αποτελεί «καμία απειλή για τη δημόσια τάξη».
Une foule impressionnante ce soir à Paris contre le gala de la honte.pic.twitter.com/4bv1xw1tXa https://t.co/ejAktOyWy8
— Claude El Khal (@claudeelkhal) November 13, 2024
Φιλοπαλαιστινιακές και αντιρατσιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν διαδηλώσεις καταγγέλλοντας τον χαρακτήρα της εκδήλωσης και βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα δακρυγόνα της παρισινής αστυνομίας, ενώ μέλη εβραϊκών αριστερών οργανώσεων που αντιτίθενται στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου φωνάζοντας συνθήματα κατά του γκαλά και του Σμότριτς.
French police attacked pro-Palestine protestors in Paris and fired tear gas at them for protesting against a gala hosted by an advocacy group for 'Israel' in France.
— V PALESTINE 🇵🇸 (@V_Palestine20) November 14, 2024
Via: trtworld pic.twitter.com/zsDhA9d4H0
Στο γήπεδο ο Μακρόν
Την περασμένη εβδομάδα οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ έγιναν στόχων Ολλανδών μετά τον αγώνα με τον Άγιαξ, αφού προέβησαν σε βανδαλισμούς σκίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας αντιαραβικά συνθήματα, με τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να βλέπουν σε όλη την κατάσταση που εκτυλίχθηκε στους δρόμους του Άμστερνταμ «επιστροφή του αντισημιτισμού».
Πιστός σε αυτή τη γραμμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εκφράσει απόψε την «αλληλεγγύη του στους Ευρωπαίους Εβραίους» παρακολουθώντας τον αγώνα μαζί με τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ και τους προηγούμενους προέδρους Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.
Από την πλευρά της η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που τάσσεται στο πλευρό των Παλαιστινίων και Λιβανέζων που αντιμετωπίζουν την ισραηλινή πολεμική μηχανή, ζήτησε να ακυρωθεί ο αγώνας ή τουλάχιστον να αρνηθεί ο Πρόεδρος Μακρόν να παραστεί. «Δεν θέλουμε ο αρχηγός του κράτους μας να τιμά μια χώρα που διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε ο βουλευτής Ντέιβιντ Γκιραούν.
Συννεφάκια στις σχέσεις Μακρόν-Νετανιάχου
Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκονται σε ένταση τις τελευταίες εβδομάδες, από όταν ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για «διασπορά βαρβαρότητας» στη Γάζα και τον Λίβανο.
Οι Γάλλοι Εβραίοι αναστατώθηκαν επίσης όταν ο Μακρόν φέρεται να είπε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να αποδεχθεί τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός επειδή «η ίδια η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ», ρήση που ερμηνεύτηκε στο Ισραήλ ως προσβολή.
Η Γαλλία με τη σειρά της εξοργίστηκε όταν δύο Γάλλοι αστυνομικοί συνελήφθησαν για λίγο από τις ισραηλινές αρχές σε ιερό τόπο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που βρίσκεται υπό γαλλική διοίκηση.
Διαβάστε επίσης;