ΑΘΗΝΑ
22:38
|
14.11.2024
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα φέρει χαρακτηριστικά γενοκτονίας, όπως ανέφερε την Πέμπτη (14/11) ειδική επιτροπή του ΟΗΕ.
Οι πρακτικές πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», δηλώνει ο ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα φέρει χαρακτηριστικά γενοκτονίας, όπως ανέφερε την Πέμπτη (14/11) ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη χώρα για «χρήση της πείνας ως μέθοδο πολέμου».

Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των πρακτικών του Ισραήλ, οι πρακτικές πολέμου στη Γάζα «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», ενώ παράλληλα επισημαίνει πως «μαζικές απώλειες αμάχων και συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Παλαιστινίων, οι οποίες επιβάλλονται σκόπιμα», σε νέα έκθεση που καλύπτει την περίοδο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι μέχρι τον Ιούλιο.

«Μέσω της πολιορκίας της Γάζας, της παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και των στοχευμένων επιθέσεων και θανάτων αμάχων και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα θανάτους, πείνα και σοβαρούς τραυματισμούς», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.

Οι πρακτικές πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», δηλώνει στη συνέχεια η επιτροπή σύμφωνα με το ΒARRONS’, η οποία εδώ και δεκαετίες διερευνά τις πρακτικές του Ισραήλ που επηρεάζουν τα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με την επιτροπή, «χρησιμοποιεί την πείνα ως μέθοδο πολέμου και επιβάλλει συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Μια αξιολόγηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο προειδοποίησε ότι ο λιμός είναι επικείμενος στη βόρεια Γάζα.

Η έκθεση της επιτροπής που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατέγραψε πώς η εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστρέψει βασικές υπηρεσίες και έχει προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή με διαρκείς επιπτώσεις στην υγεία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει επιβάλει μαζική, αναγκαστική εκτόπιση των Παλαιστινίων στη Γάζα μέσω μιας σκόπιμης και συστηματικής εκστρατείας, που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του οργανισμού.

Η έκθεση, 154 σελίδων, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την αμερικανική οργάνωση, περιγράφει λεπτομερώς την εκτεταμένη καταστροφή στη Γάζα τους τελευταίους 13 μήνες, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από το 90% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί.

Στην έκθεση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για «παράνομες και σκόπιμες κατεδαφίσεις κατοικιών και πολιτικών υποδομών» με στόχο τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» και «διαδρόμων ασφαλείας», από τους οποίους οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να εκτοπιστούν μόνιμα.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους Παλαιστίνιους όταν τους σκοτώνει κατά μήκος των διαδρόμων διαφυγής, βομβαρδίζει τις υποτιθέμενες ασφαλείς ζώνες και διακόπτει την παροχή τροφίμων, νερού και αποχέτευσης», δήλωσε η Nadia Hardman, ερευνήτρια του HRW για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

«Το Ισραήλ έχει παραβιάσει κατάφωρα την υποχρέωσή του να εξασφαλίσει την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους, ισοπεδώνοντας σχεδόν τα πάντα σε μεγάλες περιοχές», πρόσθεσε η Hardman.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός απάντησε στην έκθεση, δηλώνοντας ότι «δεσμεύεται στο διεθνές δίκαιο και λειτουργεί σύμφωνα με αυτό» και ότι εκδίδει εντολές εκκένωσης για την προστασία των αμάχων από τις μάχες. Παράλληλα, αρνήθηκε οποιαδήποτε «δογματική προσέγγιση που στοχεύει στη μέγιστη καταστροφή πολιτικών υποδομών χωρίς στρατιωτική ανάγκη» και σημείωσε ότι όλες οι «καταγγελίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου» παραπέμπονται σε εσωτερικό αναθεωρητικό όργανο.

Όπως γράφει το CNN, το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από ανακριτές του ΟΗΕ για στρατιωτική δράση που ενδέχεται να συνιστά εγκλήματα πολέμου το τελευταίο έτος, κατηγορίες τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά. Αντίστοιχα, η Χαμάς έχει επίσης κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

Τον Οκτώβριο, έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ακολουθεί «συστηματική πολιτική» καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα, η οποία ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αυτές τις κατηγορίες «εξωφρενικές», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια της επιτροπής να απονομιμοποιήσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και να εμποδίσει το δικαίωμά του να προστατεύει τον πληθυσμό του, ενώ καλύπτει τα εγκλήματα των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Συνταγή γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή η νέα κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Χιρστ

Τραυματίες δύο 15χρονοι στο Μπέιτ Φούρικ της Δυτικής Όχθης από ισραηλινά πυρά

Η Ε.Ε. σκορπίζει 200 δισ. ευρώ στις πολεμικές βιομηχανίες για χάρη της Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα