Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη απόφαση» τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, τονίζοντας πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν υπήρχαν περιθώρια».
Αν και συχνά απέφευγε να συνταχθεί με ένα από τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, πήρε πιο σαφή θέση.
Μιλώντας στο OPEN την Κυριακή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «Δεν είναι μία ευχάριστη στιγμή για κανέναν μας, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος, που δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τον Πρωθυπουργό να λάβει μία διαφορετική απόφαση. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να δούμε αποχωρήσεις ή απόχη από την ψήφιση νομοσχεδίων βουλευτών που είναι φιλικά προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός το απέκλεισε, λέγοντας «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα ενότητας της ΝΔ και της ΚΟ. Η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει αρραγής στη Βουλή. Η πολιτική σταθερότητα είναι δεδομένη. Όλα αυτά τα σενάρια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι άλλο πράγμα οι προσωπικές σχέσεις».
«Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην πολιτική, που πρέπει να πάρεις αποφάσεις. Νομίζω ότι και ο ίδιος όταν έδινε αυτή τη συνέντευξη με τον τρόπο που την έδωσε κάτι είχε στο μυαλό του. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό», σχολίασε.
Βορίδης: Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή
Για τη θέση της κυβέρνησης για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχειρηματολόγησε αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο «Mega», επιμένοντας ιδίως στο «γιατί» της διαγραφής.
«Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».
Εξ άλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.
Είπε, όμως, και κάτι ακόμη: «Εγώ, αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας γιατί δεν με πείθουν οι διευκρινίσεις της, αν θεωρούσα ότι πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που πηγαίνει όλος ο κόσμος, γεννιέται ένα ερώτημα: τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;». Και, ακολούθως, «το βασικό ερώτημα είναι: μετά ταύτα ο κ. Σαμαράς, έχοντας πει όλα αυτά, πώς στηρίζει και συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση;».