Πράσινο φως για χτυπήματα βαθύτερα μέσα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ, έδωσε χθες η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δύο μήνες πριν παραδώσει τη σκυτάλη, αλλάζοντας εντελώς όλα τα δεδομένα στο ουκρανικό μέτωπο.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές ασφαλείας με γνώση του θέματος και δημοσίευσαν οι New York Times και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μεταξύ άλλων, και με τον Λευκό Οίκο να μην κάνει -προς το παρόν τουλάχιστον κανένα σχόλιο- οι ΗΠΑ προχώρησαν στην άρση των σχετικών περιορισμών και το καθεστώς του Κιέβου σχεδιάζει τις πρώτες επιθέσει μεγάλης εμβέλειας τις επόμενες ημέρες.
Biden lets Ukraine use long-range missiles in Russia's Kursk region https://t.co/KziwW27Yho
— Axios (@axios) November 17, 2024
Από την πλευρά της η ιστοσελίδα Axios, με βαθιά γνώση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κίεβο για την απόφασή της πριν από περίπου τρεις ημέρες και πως η χρήση όπλων εγκρίθηκε μόνο για την περιοχή του Κουρσκ.
Αργότερα την ίδια μέρα, η γαλλική Le Figaro ανέφερε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν το παράδειγμα του Μπάιντεν και επέτρεψαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και τα δικά τους όπλα, SCALP και Storm Shadow αντίστοιχα, για χτυπήματα μέσα στη Ρωσία.
Τα πρώτα βαθιά πλήγματα εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με πληροφορίες.
🇺🇦🇷🇺
— News Headlines on X (@NewsHeadlineX) November 18, 2024
🚨With a maximum range of 300 kilometers, ATACMS missiles could target key sites such as the Kursk airfield and surrounding military bases.
No fly zone 👀#Ukraine #russia #Kiev #usa pic.twitter.com/iWwpV7ZFBB
Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη στο μέτωπο και πιθανώς να φέρει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, μετά την εγκατάσταση στον Λευκό Οίκο του νέου ενοίκου στις 20 Ιανουαρίου.
Όσο αφορά στο μέτωπο Τραμπ, παραμένει ασαφές αν θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, ωστόσο είναι γνωστό ότι έχει επικρίνει επανειλημμένα την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο.
🇺🇦🇷🇺
— News Headlines on X (@NewsHeadlineX) November 18, 2024
🚨With a maximum range of 300 kilometers, ATACMS missiles could target key sites such as the Kursk airfield and surrounding military bases.
No fly zone 👀#Ukraine #russia #Kiev #usa pic.twitter.com/iWwpV7ZFBB
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», ενώ από την πλευρά της Ρωσίας έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί μεγάλη κλιμάκωση και θα σημαίνει ουσιαστικά ότι οι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: