ΑΘΗΝΑ
12:00
|
21.11.2024
Με ευρεία πλειοψηφία, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε τρία ψηφίσματα που ζητούσαν να εμποδιστεί η προμήθεια επιθετικών όπλων στο Ισραήλ.
Όλες οι ψήφοι υπέρ των νομοσχεδίων προήλθαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ευρεία πλειοψηφία, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το βράδυ της Τετάρτης, τρία ψηφίσματα που ζητούσαν να εμποδιστεί η προμήθεια επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Όλες οι ψήφοι υπέρ των νομοσχεδίων προήλθαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών. Κατά τάχθηκαν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους και όλοι ανεξαιρέτως οι Ρεπουμπλικανοί.

Συντάκτης των ψηφισμάτων, που υποβλήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήταν ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς και η νομική τους βάση αφορούσε τον νόμο περί εξωτερικής βοήθειας του 1961 που προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να προμηθεύσει όπλα σε μια χώρα που περιορίζει άμεσα ή έμμεσα την παράδοση αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είναι παράνομο για τις ΗΠΑ να παρέχουν όπλα σε οποιαδήποτε χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ. Αυτό ακριβώς κάνει ο Νετανιάχου στον άγριο πόλεμό του στη Γάζα. Πρέπει να υπακούμε στους νόμους», έγραψε ο Σάντερς στο κοινωνικό δίκτυο X.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η προμήθεια αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες συνένοχες στον «θάνατο αμάχων και την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, το Κογκρέσο μπορεί να σταματήσει μια σημαντική προμήθεια όπλων στο εξωτερικό, εγκρίνοντας ένα λεγόμενο ψήφισμα αποδοκιμασίας. Ωστόσο, κανένα τέτοιο ψήφισμα δεν έχει περάσει από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας.

Στις 15 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δύο ημέρες νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ζητώντας να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εντός 30 ημερών για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην επιστολή τους τόνιζαν ότι η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέπειες στο θέμα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ. Στις 12 Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία που έθεσαν οι αμερικανικές αρχές στο Ισραήλ, ωστόσο οι προμήθειες όπλων συνεχίστηκαν απρόσκοπτα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, με τη σειρά του, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμία παραβίαση του αμερικανικού δικαίου στις ενέργειες του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα που θα μπορούσαν να αποτελούν λόγο για τη διακοπή των προμηθειών όπλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Λούλα-Σι: Σε ύψη ρεκόρ το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιηθήκαν οι Τζάκρη-Πούλου. Το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση

Κόρμπιν: Να πει ο Στάρμερ στον βρετανικό λαό αν βρισκόμαστε σε πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα