ΑΘΗΝΑ
13:57
|
25.06.2026
Ο Τραμπ απαίτησε να δεσμευτούν ότι θα χρησιμοποιούν το δολάριο ως αποθεματικό τους νόμισμα.
Ντόναλντ Τραμπ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε το Σάββατο προειδοποίηση προς τα έθνη ότι θα επιβάλει δασμούς 100% σε κάθε χώρα των BRICS που επιχειρεί να απομακρυνθεί από το δολάριο ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο.

Αναφερόμενος στην οικονομική συμμαχία της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής — που τώρα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

«Η ιδέα ότι οι χώρες BRICS προσπαθούν να απομακρυνθούν από το δολάριο, ενώ εμείς στεκόμαστε και παρακολουθούμε, είναι ΟΧΙ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social για το μπλοκ.

Ο Τραμπ απαίτησε να δεσμευτούν ότι θα χρησιμοποιούν το δολάριο ως αποθεματικό τους νόμισμα και να απέχουν από τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος των BRICS ή την υποστήριξη εναλλακτικών λύσεων.

Απαιτούμε μια δέσμευση από αυτές τις χώρες ότι δεν θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα BRICS, ούτε θα υποστηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το πανίσχυρο δολάριο ΗΠΑ, αλλιώς, θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100% και θα πρέπει να περιμένουν να πουλήσουν στην υπέροχη αμερικανική οικονομία.

Οι BRICS έχουν συζητήσει τη μετάβαση από το δολάριο τα τελευταία χρόνια, με τις συζητήσεις να εντείνονται μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία το 2022, μετά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι BRICS να αντικαταστήσουν το δολάριο ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και όποια χώρα προσπαθήσει θα πρέπει να χαιρετήσει την Αμερική», είπε.

Η τελευταία απειλή ακολουθεί τις προτάσεις του Τραμπ, μεταξύ των οποίων 25% για το Μεξικό και τον Καναδά και επιπλέον 10% δασμούς για την Κίνα, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για διευκρινίσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες των δασμών για τις χώρες BRICS ή την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις στη Γεωργία για την επίθεση της Ε.Ε. στην Εκκλησία

Αιχμές Καρυστιανού για αποχωρήσεις και επιθέσεις: «Ο πόλεμος κλιμακώνεται πανταχόθεν»

Εκδήλωση: «Ανοχύρωτη Δημοκρατία – Κράτος Δικαίου σε κρίση»

Στη Βουλή ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φόντο την εκλογή αιρετών σε έναν γύρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα