Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ αναλαμβάνει προσωρινός πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης που θα εγκατασταθεί στη Συρία έως την 1η Μαρτίου 2025, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική δήλωση.
Ο αλ Μπασίρ ήταν από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο επικεφαλής της «κυβέρνησης» που είχε κηρύξει η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) στην περιοχή της Ιντλίμπ.
Η HTS, της οποίας ηγείται ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι και αποτελεί μετεξέλιξη του τζιχαντιστικού μετώπου Αλ-Νούσρα, κατέλαβε αιφνιδίως μεγάλο κομμάτι της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού, προκαλώντας την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη χώρα.
Την Κυριακή, ο αλ-Τζολάνι ανακοίνωσε ότι «οι θεσμοί του συριακού κράτους θα εποπτεύονται από τον πρώην πρωθυπουργό Μοχάμαντ Τζαλαλί, μέχρι να μεταβιβαστούν». Ο Τζαλαλί που είχε διοριστεί ως πρωθυπουργός υπό την προεδρία του Άσαντ τον Σεπτέμβριο, είχε εκφράσει την προθυμία του να υποστηρίξει τη συνέχεια της κυβέρνησης.
