ΑΘΗΝΑ
22:44
|
05.06.2026
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όρισε τον κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας. Για νέα πρόταση μομφής μιλά η Ανυπόταχτη Γαλλία.
Οι Μπαΐρού και Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όρισε τον κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού ως νέο πρωθυπουργό της χώρας την Παρασκευή, αφού ο για μόλις τρεις μήνες πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μπαϊρού θα κληθεί να οικοδομήσει συναίνεση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο ανέρχεται στο 6,1% – από 5,5% πέρυσι και υπερβαίνοντας την πρόβλεψη 4,4% για το τέλος του 2024. Το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι μια έκτακτη πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2025 που θα επιτρέψει στο γαλλικό κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο διορισμός του Μπαϊρού ήρθε αφού ο Μακρόν πραγματοποίησε διήμερες συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων για να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο που να μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να περάσει έναν προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος.

Ωστόσο, στο Ελιζέ δεν προσκλήθηκε το κόμμα της Ανυπόταχτης Γαλλίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

Επίσης, στις διερευνητικές επαφές του Μακρόν δεν προσεκλήθη ούτε η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.

Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επίσης συμμετείχε στην εκλογική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, χαρακτήρισε τον διορισμό του Μπαϊρού ως «κακά νέα».

Κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να αποφύγει τη χρήση του άρθρου 49.3, του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εγκρίνει νομοθεσία χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Η Ματίλντ Πανό της Ανυπόταχτης Γαλλίας είπε ότι το κόμμα της θα κινήσει ψηφοφορία μομφής για τον νέο πρωθυπουργό. «Οι βουλευτές θα έχουν δύο επιλογές: υποστήριξη για τη διάσωση του Μακρόν ή μομφή. Εμείς έχουμε κάνει τη δική μας», έγραψε στο X.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση είπε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια ψηφοφορία «εκ πρώτης όψεως».

«Αυτός ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο… οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε παβλοφικά αντανακλαστικά» στο διορισμό του Φρανσουά Μπαϊρού, σχολίασε ο Σεμπαστιάν Σενί της Εθνικής Συσπείρωσης στο France 2. «Αν ο Φρανσουά Μπαϊρού θέλει να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση και να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, θα μας βρει σύμμαχο. Αν υποταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θεωρεί ότι το σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης είναι σπουδαίο, αν παίρνει χρήματα από τους Γάλλους, δεν θα μπορεί να υπολογίζει σε εμάς», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύνοδος παλαιστινιακών κομμάτων στην Αίγυπτο στις 6 και 7 Ιουνίου, χωρίς τη Φατάχ

Ασυνήθιστες βραδινές διαδηλώσεις Υπερορθόδοξων Εβραίων σε Ιερουσαλήμ και Μπέιτ Σεμές

Οργή Λιβανέζου Προέδρου για το Ιράν αντί… για το Ισραήλ που βομβαρδίζει

Ηγετική ομιλία του Σαμαρά στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαβεβαιώνοντας πως δεν πήρε…σύνταξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα