ΑΘΗΝΑ
09:14
|
25.06.2026
Πρόκειται για το θραύσμα ενός πανέμορφου αγαλματιδίου Αφροδίτης των ύστερων ελληνιστικών χρόνων με προέλευση την Προύσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, υποδέχεται τη «μόνη της ζωής του Αφροδίτη».

Όπως πληροφορούν οι διοργανωτές, πρόκειται για το θραύσμα ενός πανέμορφου μαρμάρινου αγαλματιδίου Αφροδίτης των ύστερων ελληνιστικών χρόνων με προέλευση την Προύσα της Μικράς Ασίας.

Το αρχαίο γλυπτό παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο νεαρός επιμελητής αρχαιοτήτων Νικόλαος Λάσκαρης, παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το αγαλματίδιο που παρέμενε αταύτιστο στις αποθήκες του Μουσείου για πάνω από έναν αιώνα, αναδύεται για πρώτη φορά.

Στο ίδιο εκθεσιακό σύνολο παρουσιάζονται επίσης, σπάνιες φωτογραφίες από την περιοδεία Ελλήνων αρχαιολόγων και στρατιωτών σε αρχαιότητες της Μικράς Ασίας, καθώς και το χειρόγραφο επιστημονικό πόνημα του αφανούς έως σήμερα, αλλά σπουδαίου επιμελητή του τμήματος Αρχαιοτήτων Σμύρνης.

«Η μόνη της ζωής του Αφροδίτη» θα παρουσιάζεται στην Αίθουσα του Βωμού (αιθ. 34) έως τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025.

Στις 22 Δεκεμβρίου, στις 12 και 26 Ιανουαρίου και στις 23 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 8 και 22 Ιανουαρίου, στις 5 και 19 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την πλούσια γλυπτική παράδοση των αρχαίων εργαστηρίων της Μικράς Ασίας, για το περιπετειώδες χρονικό του τμήματος Αρχαιοτήτων Σμύρνης (1919-1922), καθώς και για την άγνωστη ιστορία ενός λαμπρού νέου αρχαιολόγου, όπως ο Νικόλαος Λάσκαρης, που υπηρέτησε στη Σμύρνη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στην αρχαία Ελευσίνα και έβαλε τέλος στη ζωή του πριν έναν αιώνα, σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:

  • 22 Δεκεμβρίου, 12 και 26 Ιανουαρίου και 23 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 13:00
  • 8 και 22 Ιανουαρίου, 5 και 19 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 13:00

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά ή με την έγκαιρη προσέλευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Το Μέλλον της Ανθρωπότητας στους Τέταρτους Δελφικούς Διαλόγους, 3 και 4 Ιουλίου 2026

Ξανάνοιξε το Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη

Στις 17-26 Ιουλίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα