Για περιστατικό που δεν έχει νομικό προηγούμενο κάνουν λόγο οι Αρχές στη Βαρσοβία, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να δώσει πολιτικό άσυλο στον Πολωνό πρώην υφυπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), που διώκεται με την κατηγορία της διαφθοράς.
Η ουγγρική κυβέρνηση χορήγησε, χθες, Πέμπτη πολιτικό άσυλο στον Μάρτσιν Ρομανόφσκι, τον οποίον αναζητούν οι πολωνικές Αρχές από την περασμένη εβδομάδα αφού δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα να τεθεί υπό κράτηση. Μετά από μια άκαρπη έρευνα, οι εισαγγελείς εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Ρομανόφσκι, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκεται στο εξωτερικό.
BREAKING: Polish opposition politician Marcin Romanowski makes a statement, criticizes the Tusk government after getting political asylum in Hungary:
— Wojciech Pawelczyk (@WojPawelczyk) December 19, 2024
"I decided to take this step in order to draw attention of the international community to the situation in Poland and to these… pic.twitter.com/cIaDZx973E
Τελικά, ο δικηγόρος του Ρομανόφσκι ανακοινώσει ότι ο βουλευτής έλαβε άσυλο στην Ουγγαρία, με πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ να αντιδρά άμεσα.
«Εάν η Βουδαπέστη λάβει οποιεσδήποτε περίεργες αποφάσεις που δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως η χορήγηση πολιτικού ασύλου ή η παράβλεψη του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο Βίκτορ Ορμπάν θα είναι αυτός που βρίσκεται σε επισφαλή θέση, όχι εγώ», τόνισε, ενώ ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι θεωρεί την απόφαση της Βουδαπέστης ως «εχθρική πράξη».
Decyzję rządu Viktora Orbana o przyznaniu azylu politycznego podejrzanemu o przestępstwa kryminalne, poszukiwanemu europejskim nakazem aresztowania M. Romanowskiemu uznajemy za akt nieprzyjazny wobec Rzeczpospolitej Polskiej i zasad Unii Europejskiej. Jutro ogłosimy nasze…
— Radosław Sikorski 🇵🇱🇪🇺 (@sikorskiradek) December 19, 2024
Ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν παρέκαμψε σε μεγάλο βαθμό τις ερωτήσεις σχετικά με την κίνηση καθώς αποχωρούσε από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη «νομική διαδικασία».
Ο Ρομανόφσκι ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης από το 2019 έως το 2023 υπό το πρώην εθνικιστικό, συντηρητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ρομανόφσκι, που χρημάτισε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο 2019-2023, διέπραξε 11 εγκλήματα που σχετίζονται με το αποθεματικό χρημάτων που αφιερώνεται στην παροχή βοήθειας σε θύματα εγκλημάτων. Κατηγορείται ότι συμμετείχε σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα που ανέθετε συμβάσεις που χρηματοδοτούνταν από το Ταμείο σε επιλεγμένους πλειοδότες που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις και επέφεραν ζημιά στο κράτος τουλάχιστον 107 εκ. ευρώ.
Ο δικηγόρος του Ρομανόφσκι, ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες έχουν «πολιτικά κίνητρα», καθώς ασκήθηκε από εισαγγελείς υπό την κυβέρνηση του Τουσκ, του οποίου το κόμμα Civic Platform κέρδισε το PiS στις εκλογές του 2023. «Ο Μάρτσιν Ρομανόφσκι δεν μπορεί να υπολογίζει σε μια δίκαιη δίκη στην Πολωνία λόγω της πολιτικής εμπλοκής ορισμένων δικαστών», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του θα ήταν διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες «όταν αποκατασταθούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου στην Πολωνία».
