ΑΘΗΝΑ
07:09
|
23.06.2026
Αναφερόμενος στην καταστολή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πούτιν υποστήριξε πως στην κυβέρνηση του Κιέβου δεν επικρατεί κάποια υποτιθέμενη αθεΐα αλλά μια πλήρης έλλειψη πεποιθήσεων.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του τέλους του έτους την Πέμπτη, ο Πούτιν μίλησε για τη δίωξη που υφίσταται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ουκρανία διώκεται από ανθρώπους που δεν έχουν πίστη ή πεποιθήσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) τέθηκε εκτός νόμου νωρίτερα αυτό το έτος για φερόμενους δεσμούς της με τη Μόσχα. Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του τέλους του έτους την Πέμπτη, ο Πούτιν περιέγραψε την κίνηση ως «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των πιστών».

«Η εκκλησία γκρεμίζεται μπροστά σε όλο τον κόσμο. Είναι σαν μια εκτέλεση σε εκτελεστικό απόσπασμα», μα παρόλα αυτά αγνοείται, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι εκτιμά ότι αυτές οι ενέργειες θα «επιστραφούν» στα μέλη της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί πως στην περίπτωση της τρέχουσας ουκρανικής ηγεσίας δεν επικρατεί ένας υποτιθέμενος αθεϊσμός αλλά η πλήρης έλλειψη πίστης και πεποιθήσεων.

«Νομίζω ότι αυτό που κάνουν, κάποια στιγμή θα τους επιστρέψει. Κάποια μέρα θα το θυμηθούν, και ο λαός της Ουκρανίας – η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου σχετίζεται με την Ορθοδοξία – θα τους κρίνει».

«Δεν είναι καν άθεοι, αυτοί οι άνθρωποι. Οι άθεοι είναι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός. Αλλά είναι η πίστη τους, η πεποίθησή τους. Αυτοί όμως οι άνθρωποι δεν είναι άθεοι. Αυτοί είναι απλά άνθρωποι χωρίς καμία απολύτως πίστη, άπιστοι», είπε.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι ο Ζελένσκι και πολλοί από τους συνεργάτες του είναι «εθνικά Εβραίοι», προσθέτοντας: «Αλλά ποιος τους έχει δει σε μια συναγωγή; Νομίζω ότι κανείς δεν τους έχει δει σε συναγωγή. Προφανώς δεν είναι Ορθόδοξοι [Χριστιανοί] γιατί δεν πηγαίνουν ούτε στις εκκλησίες. Σίγουρα δεν είναι πιστοί του Ισλάμ γιατί είναι απίθανο να εμφανιστούν σε τζαμί».

Τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης στο Κίεβο θα «φύγουν [από την Ουκρανία] κάποια μέρα» σε μακρινές χώρες και «δεν θα πάνε στην εκκλησία, αλλά στην παραλία», κατέληξε.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ιδρυθείσα μόλις το 2018 Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU). Η OCU έλαβε αναγνώριση ως αυτοκέφαλη εκκλησία το 2019 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκαλώντας μεγάλο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, οι εκκλησίες και οι μονές της UOC έχουν υποστεί πολλαπλές διώξεις και καταπατήσεις των χώρων τους από τις ουκρανικές αρχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον «πόλεμο» της ουκρανικής κυβέρνησης προς τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, εμβληματικό μοναστήρι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κυβέρνηση Ζελένσκι δικαιολογεί την καταστολή της UOC επικαλούμενη τους κανονικούς δεσμούς της με το Πατριαρχείο Μόσχας και την ανάγκη να προστατευθεί η «πνευματική ανεξαρτησία» της Ουκρανίας.

Η καταστολή της UOC εντάθηκε μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αρκετές από τις εκκλησίες της έχουν καταληφθεί με τη βία και έχουν κινηθεί ποινικές υποθέσεις εναντίον κληρικών. Ένας νόμος που απαγορεύει τις δραστηριότητες της UOC στην Ουκρανία τέθηκε επίσημα σε ισχύ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στην καταστολή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πούτιν υποστήριξε πως στην κυβέρνηση του Κιέβου δεν επικρατεί κάποια υποτιθέμενη αθεΐα αλλά μια πλήρης έλλειψη πεποιθήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγίωση του δυτικού προσανατολισμού της Αρμενίας ύστερα από αμφιλεγόμενες εκλογές

Νέος γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ο Ναμπίλ Φαχμί

Φονική επίθεση στο Μόντρεαλ από ένοπλο με παραστρατιωτική αμφίεση

Εγκαίνια Διεύθυνσης Πληροφορικής-Κυβερνοχώρου στο υπουργείο Άμυνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα