ΑΘΗΝΑ
21:37
|
24.06.2026
Οι πρώην πράκτορες εξιστόρησαν στο αμερικανικό δίκτυο πώς εξαπάτησαν τη Χεζμπολάχ ώστε να αγοράσει χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας και βομβητές.
Από το ντοκιμαντέρ του CBS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο πρώην πράκτορες της Mossad  μιλώντας την Κυριακή, 22/12/24 στο αμερικανικό δίκτυο CBS αποκάλυψαν πώς έστησαν την επιχείρηση  με τις παγιδευμένες με εκρηκτικά ασύρματες συσκευές επικοινωνίας περίπου μία δεκαετία προτού ενεργοποιηθούν στις 17 Σεπτέμβρη 2024 σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας και τραυματίζοντας εν ψυχρώ χιλιάδες ανθρώπους στο Λίβανο, οι περισσότεροι πολίτες που δεν είχαν σχέση με την οργάνωση της Χεζμπολάχ που ήταν και ο βασικός στόχος.

Οι πρώην πράκτορες εξιστόρησαν στο αμερικανικό δίκτυο πώς εξαπάτησαν τη Χεζμπολάχ ώστε να αγοράσει χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας και βομβητές χωρίς να καταλάβει ότι είχαν κατασκευαστεί στο Ισραήλ.

«Έχουμε μια απίστευτη ποικιλία δυνατοτήτων δημιουργίας ξένων εταιρειών που δεν μπορούν να εντοπιστούν πίσω στο Ισραήλ», είπε ο Μάικλ. «Εταιρείες κέλυφος έναντι άλλων εταιρειών κέλυφος για να επηρεάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού προς όφελός μας» πρόσθεσε τονίζοντας:

«Δημιουργούμε έναν πλασματικό κόσμο. Είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία παραγωγής. Γράφουμε το σενάριο, είμαστε οι σκηνοθέτες, είμαστε οι παραγωγοί, είμαστε οι κύριοι ηθοποιοί και ο κόσμος είναι η σκηνή μας».

Η επιχείρηση επεκτάθηκε πριν από δύο χρόνια για να συμπεριλάβει τους βομβητές, είπε ο ίδιος στο CBS.

Ένας πράκτορας με το όνομα «Γκάμπριελ» ανέφερε ότι η Mossad επέλεξε συγκεκριμένα έναν ήχο κλήσης που θα έδινε την αίσθηση του επείγοντος ώστε ο χρήστης να ελέγξει το εισερχόμενο μήνυμα. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξαπάτησε τη Χεζμπολάχ προκειμένου να αγοράσει τους βομβητές, φτιάχνοντας διαφημιστικά σποτ και φυλλάδια που τα διένειμε στο Διαδίκτυο, τονίζοντας: «Όταν αγόραζαν από εμάς, δεν ήξεραν ότι αγόραζαν από τη Μοσάντ… Το κάνουμε σαν την ταινία Truman Show, όλα ελέγχονται από εμάς πίσω από τη σκηνή».

Η Χεζμπολάχ είχε αγοράσει 5.000 από τους παγιδευμένους βομβητές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, ανέφερε στο CBS.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι υπήρχε μια «ισχυρή φήμη» ότι άνθρωποι επλήγησαν μπροστά στον τότε ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Μέρες αργότερα, με τη Χεζμπολάχ να εξακολουθεί να ερευνά την επίθεση, το Ισραήλ άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της οργάνωσης,  ακολουθούμενες από χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Τελικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στις 26 Νοεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ ένα 24ωρο αργότερα αλλά έκτοτε παραβιάζεται συστηματικά από τον ισραηλινό στρατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τερματίζεται η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή και της Suzon Doppagnea για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τραμπ και Ερντογάν πλησιάζουν σε συμφωνία για τους κινητήρες των μαχητικών Kaan

Έφαγε τα μούτρα του ο Νετανιάχου με το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν, αναφέρει ανάλυση στο Reuters

Δεν υπογράφει ο Τραμπ το Ν/Σ για τη στέγη για να εγκριθεί άλλο για το εκλογικό σύστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα