Σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και τις πυραυλικές απειλές από τη Δύση.
Σχετικά με την Ουκρανία
Η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση «επί τόπου», δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης και να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση στο έδαφος», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Φυσικά, τόσο η νέα όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τέτοιους μοχλούς πίεσης. Θα πρέπει να τους εφαρμόσει, αυτούς τους μοχλούς, μόνο για τον εαυτό της και τους προστατευόμενους του Κιέβου. Αν η Ουάσιγκτον ήθελε πραγματικά να τερματίσει τη σύγκρουση, θα είχε σταματήσει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, θα είχε απαιτήσει από τους δορυφόρους της να κάνουν το ίδιο και θα είχε διατάξει τις μαριονέτες του Κιέβου να σταματήσουν τα πυρά, να συνεχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους.
Οι προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης για την Ουκρανία περιγράφηκαν με σαφήνεια από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Ιουνίου, καθώς και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους στις 19 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός.
«Συγκεκριμένα, μιλάμε για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τη διασφάλιση του αδέσμευτου, ουδέτερου και χωρίς πυρηνικά όπλα καθεστώτος της και την εξάλειψη των μακροπρόθεσμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Το Κίεβο πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των συμφερόντων των ρωσόφωνων πολιτών και, φυσικά, να αναγνωρίσει τις εδαφικές πραγματικότητες που κατοχυρώνονται στο ρωσικό Σύνταγμα», κατέληξε ο Λαβρόφ.
Το Κίεβο και η Δύση πρέπει να συζητήσουν τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα για να αυξήσουν το δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων– αυτό είναι αδιέξοδο, η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο με την εφαρμογή των προτάσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Κρίνοντας από όσα βλέπουμε και διαβάζουμε, το Κίεβο και η Δύση έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα και κατά τη διάρκειά της να αυξήσουν το στρατιωτικό δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στη συνέχεια να συνεχίσουν τις προσπάθειες να προκαλέσουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία. Φυσικά, αυτό είναι ένα αδιέξοδο. Ένας δρόμος προς το πουθενά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο.
Υπενθύμισε ότι ο Πούτιν είχε προηγουμένως περιγράψει τις προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να υιοθετηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών και την αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας.
«Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων που διατύπωσε ο επικεφαλής του κράτους θα βοηθήσει να δοθεί τέλος στη σύγκρουση και να επιτευχθούν ολοκληρωμένες, μακροπρόθεσμες, δίκαιες και νομικά δεσμευτικές συμφωνίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης», τόνισε ο Λαβρόφ.
Η μεταφορά της δεύτερης παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο από τη Δανία προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικο-τεχνικών, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Τον Δεκέμβριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Δανία είχε μεταφέρει τη δεύτερη παρτίδα μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι παρέχοντας μαζική στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς ναζί, η Δανία, οι προστάτες και οι σύμμαχοί της προκαλούν κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικο-τεχνικών, για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «κάθε είδους όπλα που προμηθεύουν οι δυτικές χώρες στο καθεστώς του Κιέβου αποτελούν νόμιμο στόχο και καταστρέφονται αποτελεσματικά από τον ρωσικό στρατό».
Σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση γύρω από τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα δεν γνωρίζει για την αναθεώρηση από τις νέες συριακές αρχές των συμφωνιών σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και ότι δεν έχουν υπάρξει σχετικά αιτήματα από τη Δαμασκό.
«Η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει το δικαίωμα να συνάπτει και να καταγγέλλει συμβάσεις με ξένους εταίρους… Ταυτόχρονα, δεν είμαστε ενήμεροι για τις εργασίες που διεξάγονται από τις νέες αρχές της σχετικά με την καταγραφή αυτών των πράξεων και την αναθεώρησή τους. Η ρωσική πλευρά δεν έχει λάβει σχετικές προσφυγές», δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που στη Συρία έχει κηρυχθεί “μεταβατική περίοδος” μέχρι την 1η Μαρτίου 2025.
Η ανάπτυξη ρωσικών βάσεων στη Συρία προβλέπεται από τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες που έχουν συναφθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός.
«Αναμφίβολα, η αλλαγή της εξουσίας που έλαβε χώρα και η αλλαγή της κατάστασης των πραγμάτων επί του εδάφους επιφέρουν ορισμένες προσαρμογές όσον αφορά τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Δεν πρόκειται μόνο για τη διατήρηση των βάσεων ή των οχυρών μας, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας, συντήρησης και παροχής τους, καθώς και για την αλληλεπίδραση με την τοπική πλευρά. Αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη νέα συριακή ηγεσία», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η κατάσταση στη Συρία δεν συνεπάγεται τροποποιήσεις στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν και είναι έτοιμη για υπογραφή, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η νέα «μεγάλη» συμφωνία, το κείμενο της οποίας είναι εδώ και καιρό έτοιμο και συμφωνημένο από τα μέρη, έχει ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο και «παντός καιρού» χαρακτήρα και υπό αυτή την έννοια δεν απαιτεί καμία προσαρμογή», είπε ο υπουργός, απαντώντας για το ενδεχόμενο τροποποίησης της συμφωνίας λόγω της κατάστασης στη Συρία, όπου η εξουσία στη χώρα έχει περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης και ο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο η Μόσχα και η Τεχεράνη υποστήριζαν, έχει εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η συμφωνία έχει ως στόχο να εδραιώσει νομικά την πρωτοφανή πρόοδο στις διμερείς σχέσεις που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια και να καταγράψει την είσοδό τους στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Φυσικά, ένα τόσο ολοκληρωμένο έγγραφο έχει και μια διεθνή συνιστώσα. Μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και διατυπώνει την επιθυμία της Μόσχας και της Τεχεράνης για στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και της αντιμετώπισης πολλών άλλων κοινών προκλήσεων και απειλών.
Σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Μιλώντας για τις απειλές, ο υπουργός Λαβρόφ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα λάβουν μια αποφασιστική απόκρουση με τη μορφή στρατιωτικο-τεχνικών αντιμέτρων από τη Μόσχα, εάν δημιουργήσουν νέες πυραυλικές απειλές για τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Εάν δημιουργηθούν νέες πυραυλικές απειλές, οι αντίπαλοι θα λάβουν μια αποφασιστική απόκρουση με τη μορφή στρατιωτικο-τεχνικών αντιμέτρων. Με τη σειρά τους, θα ληφθούν υπόψη υποθετικά βήματα για τη δημιουργία αποδεκτών συνθηκών για έναν ισότιμο διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για «ολοκληρωμένες εργασίες για τη μείωση του δυναμικού συγκρούσεων με έμφαση στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των θεμελιωδών αντιθέσεων ασφαλείας», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αυτές περιλαμβάνουν, πρώτα απ’ όλα, τη μακροπρόθεσμη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Αυτό είναι που προκάλεσε την ουκρανική κρίση με πολλούς τρόπους και συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Υποθετικά, θα μπορούσαν επίσης να συζητηθούν θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, αλλά μόνο ως ένα από τα στοιχεία μιας ευρύτερης ατζέντας.
«Σήμερα είναι προφανές ότι, για παράδειγμα, το μορατόριουμ μας για την ανάπτυξη των INF είναι ήδη πρακτικά μη βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ταυτόχρονα, σήμερα το μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς «παραμένει σε ισχύ», τόνισε ο υπουργός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν αλαζονικά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και στην πράξη προχώρησαν στην ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Όπως δήλωσε απερίφραστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα απαντήσουμε σε αυτό και θα αντιδράσουμε αναλογικά.
Η πρόσφατη δοκιμή του συστήματος Oreshnik σε συνθήκες μάχης έδειξε τις δυνατότητες της Ρωσίας, κατέληξε ο υπουργός.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εφαρμόζει μια σειρά από μέτρα για τη διατήρηση ενός αποδεκτού επιπέδου προβλεψιμότητας στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πυραυλικό και πυρηνικό τομέα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, τα θεμέλια της στρατηγικής σταθερότητας έχουν κλονιστεί σημαντικά και σε ορισμένα σημεία έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Πρόσθεσε ότι λόγω της «αντιρωσικής φόρτισης» της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, δεν υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις για διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα και η Μόσχα δεν θα διεξάγει καμία διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των εξοπλισμών κατ’ αρχήν, έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν την αντιρωσική τους πορεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα εφαρμόσει ορισμένα μέτρα για τη διατήρηση ενός αποδεκτού επιπέδου προβλεψιμότητας στον τομέα των πυρηνικών πυραύλων σε εθελοντική βάση, κάτι που κάνουμε.
Ως παραδείγματα τέτοιων μέτρων, ανέφερε το γεγονός ότι η Ρωσία συνέχισε να τηρεί τους ποσοτικούς περιορισμούς για τα σχετικά όπλα που προβλέπονται από τη συνθήκη New START και ότι το μονομερές μορατόριουμ της Ρωσίας για την ανάπτυξη πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς εδάφους παρέμεινε σε ισχύ.
«Κάποια άλλα βήματα γίνονται επίσης», είπε.
Παράλληλα, ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι μέχρι οι Αμερικανοί να εγκαταλείψουν την τρέχουσα αντιρωσική τους πορεία, «δεν θα διεξάγουμε καμία διαπραγμάτευση μαζί τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών».
Δεδομένου του ακραίου αντιρωσικού κλίματος των σημερινών αμερικανικών αρχών, δεν υπάρχουν προς το παρόν προϋποθέσεις για στρατηγικό διάλογο με την Ουάσιγκτον.
«Δεν θα διεξαγάγουμε καμία διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέχρι να εγκαταλείψουν την τρέχουσα αντιρωσική τους πορεία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Σχετικά με την πυρηνική στρατηγική
Κατά τη διαδικασία επανεξοπλισμού των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων, η Ρωσία τηρεί αυστηρά τα όρια που θέτει η Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START), δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όσον αφορά τη Νέα START, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, ακόμη και κατά τη διαδικασία αναστολής της ισχύος αυτής της συμφωνίας, δηλώσαμε την πρόθεσή μας να τηρήσουμε τα κεντρικά «καπάκια» της εντός του κύκλου ζωής της συνθήκης και προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε βήματα που θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτές τις προσπάθειες χωρίς νόημα για εμάς», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Τηρούμε με συνέπεια αυτό που έχουμε δηλώσει: εντάσσοντας σαφώς τη διαδικασία επανεξοπλισμού των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων στα όρια της Νέας START, παρακολουθούμε διεξοδικά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε να μην μαντεύουμε τι μπορεί να συμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2026, όταν λήγει η Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START)- σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα χρόνο».
«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να μαντέψουμε τώρα τι θα συμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2026, όταν η Νέα START παύει να υφίσταται. Πολλά μπορούν ακόμη να συμβούν μέσα στο επόμενο έτος. Επομένως, σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρόωρο και απερίσκεπτο να ανακοινώσουμε τις πιθανές κινήσεις μας σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Υπενθύμισε ότι σήμερα η Ρωσία συνεχίζει να τηρεί τους ποσοτικούς περιορισμούς που προβλέπει η Νέα START, ακόμη και παρά την αναστολή της.
