ΑΘΗΝΑ
15:26
|
24.06.2026
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως προτίθεται να αξιοποιήσει τις τελευταίες του τρεις εβδομάδες στην προεδρία των ΗΠΑ για να ισχυροποιήσει την Ουκρανία.
Στο πακέτο βοήθειας αξίας 2,5 δισ. που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία περιλαμβάνονται πύραυλοι Stinger, NASAMS και HAWK που κατασκευάζονται από τον κολοσσό RTX/Raytheon
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε δήλωση τη Δευτέρα, τονίζοντας την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του για να χρηματοδοτήσει το Κίεβο.

Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια του ποσού θα αποτελείται από στρατιωτική βοήθεια που θα αντληθεί από τα αποθέματα των ΗΠΑ, η οποία θα μεταφερθεί στις ουκρανικές αρχές στο πλαίσιο της Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης (PDA).

Τα υπόλοιπα 1,22 δισεκατομμύρια δολάρια θα παραδοθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), ενός ξεχωριστού μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας, μέσω του οποίου το Πεντάγωνο συνάπτει συμβόλαια με την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ για την κατασκευή νέου εξοπλισμού για το Κίεβο.

Την περασμένη εβδομάδα το AP ανέφερε, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας NASAMS και HAWK. Θα παρέχει επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και βλήματα πυροβολικού των 155 και 105 χιλιοστών.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία παροχής «εκατοντάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού, χιλιάδων ρουκετών και εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων» που απαιτούνται για να «ισχυροποιήσουν το χέρι της Ουκρανίας», καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

«Κατά την καθοδήγησή μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται ακατάπαυστα για να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο για το υπόλοιπο της θητείας μου», τόνισε ο πρόεδρος, καθώς η θητεία του πρόκειται να λήξει στις 20 Ιανουαρίου.

Από την αρχή της σύγκρουσης το 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε πέντε νομοσχέδια για συμπληρωματικές πιστώσεις, παρέχοντας συνολικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Από αυτό το ποσό, περίπου 117,4 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για προτεραιότητες που σχετίζονται με την άμυνα και 57,4 δισεκατομμύρια δολάρια για προτεραιότητες που δεν σχετίζονται με την άμυνα.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν η οικονομική βοήθεια θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό υπό την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν σε τρεις εβδομάδες. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι θέλει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο και έχει υποστηρίξει ότι θα προτιμούσε τον δανεισμό, αντί των δωρεών στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σε δήλωσή της ότι η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε την τελευταία εκταμίευση 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει του νόμου για τις συμπληρωματικές πιστώσεις ασφαλείας της Ουκρανίας του 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερψηφίστηκε το ψηφιακό ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο

Έφυγε από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Αθανάσιος Παπανικολάου-Δεύτερη αποχώρηση εντός ωρών

Έκθεση του ΟΗΕ: Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως «όπλο πολέμου» στη σύγκρουση στο Σουδάν

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή της Κοβέσι, κρίνοντάς την απαράδεκτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα