ΑΘΗΝΑ
09:40
|
04.06.2026
Στρατιωτική μονάδα απέτρεψε την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του παυθέντος προέδρου της Νοτίου Κορέας και η πολιτική κρίση συνεχίζεται.
Αναμετρήσεις σωμάτων ασφαλείας κατά την προσπάθεια εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης του παυθέντα Νοτιοκορεάτη προέδρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές που μετέβησαν στην προεδρική κατοικία στη Σεούλ ακύρωσαν την επιχείρηση σύλληψης του παυθέντα προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ, αφού εμποδίστηκαν να εκτελέσουν το ένταλμα που είχαν στα χέρια τους από τους σωματοφύλακές του.

Όσον αφορά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης σήμερα, διαπιστώθηκε ότι ήταν (…) αδύνατη λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου και οι ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού οδήγησαν στην απόφαση να αναβληθεί η εκτέλεση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς υψηλών προσώπων (CIO).

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η ομάδα της CIO βρέθηκε αντιμέτωπη μέσα στην προεδρία αρχικά με μονάδα του στρατού και κατόπιν με τους σωματοφύλακες του κ. Γιουν.

«Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης είναι παράνομη και άκυρη», τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος του προέδρου, Γιουν Καπ-κεν, ανακοινώνοντας νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μην προχωρήσει, πέρα από τις δύο που υπέβαλε ήδη για να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ίδιου του εντάλματος.

Ο επικεφαλής της CIO, Ου Ντονγκ-ουν, προειδοποίησε από την πλευρά του πως οποιοσδήποτε αποπειραθεί να εμποδίσει τη σύλληψη του κ. Γιουν ενδέχεται να βρεθεί με τη σειρά του αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.

Η σύλληψη του Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος επισήμως παραμένει αρχηγός του κράτους ωσότου αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το αργότερο στα μέσα Ιουνίου, αν πράγματι θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του, θα ήταν εξέλιξη άνευ προηγουμένου στην ιστορία του κράτους της Ασίας.

Η CIO έχει προθεσμία ως τη Δευτέρα 6η Ιανουαρίου για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από δικαστήριο της Σεούλ κατόπιν αιτήματός της.

Εκατοντάδες οπαδοί του κ. Γιουν, ανάμεσά τους γνωστοί youtubers της άκρας δεξιάς, καθώς και ευαγγελικοί χριστιανοί ιερωμένοι, είχαν κατασκηνώσει κοντά στην επίσημη προεδρική κατοικία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και ορισμένοι οργάνωσαν νυχτερινές προσευχές υπέρ του ηγέτη τους. Φώναζαν ρυθμικά το όνομά του κραδαίνοντας ρόπαλα που εξέπεμπαν κόκκινο φως, παρακολουθούμενοι από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα έτοιμοι να διακινδυνεύσουμε τις ζωές μας», είπε ο Λι Χιε-τσουκ, 57 ετών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως «προσπαθεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας σε σοσιαλιστικό κράτος παρόμοιο με τη Βόρεια Κορέα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, στην περιοχή όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία είχαν αναπτυχθεί περίπου 2.700 αστυνομικοί μετά τις συμπλοκές οπαδών και αντιπάλων του παυθέντα προέδρου το βράδυ της προηγουμένης.

Ο κ. Γιουν προκάλεσε σοκ στη χώρα τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, όταν εντελώς απροσδόκητα ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο κι έστειλε τον στρατό στο κοινοβούλιο για να το φιμώσει. Η κίνηση θύμισε σε πολλούς τις μαύρες μέρες των στρατιωτικών καθεστώτων στη Νότια Κορέα. Αλλά υποχρεώθηκε να πάρει το μέτρο πίσω υπό ασφυκτική πίεση από τα μέλη του κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε ψήφισμα που το απαιτούσε σε δραματική διαδικασία, καθώς μέλη του εμπόδιζαν εισβολή στρατιωτικών, καθώς και χιλιάδων πολιτών, που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα, χαρακτήρισε τις απόψεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος «παραληρηματικές».

«Συμπληρώνεται ένας μήνες που η χώρα έχει μετατραπεί σε απόλυτο ναυάγιο εξαιτίας της παράνομης κήρυξης στρατιωτικού νόμου την 3η Δεκεμβρίου, όμως το μήνυμα του κ. Γιουν στους οπαδούς του δείχνει πως δεν έχει το παραμικρό αίσθημα μεταμέλειας ή ευθύνης», κρίνει το σημερινό κύριο άρθρο της μεγάλης εφημερίδας της δεξιάς Dong-A Ilbo. «Η συμπεριφορά του προέδρου Γιουν, ο οποίος στηρίζεται στους πιο εξτρεμιστές οπαδούς του, είναι κάτι παραπάνω από ντροπιαστική. Έχει φθάσει σε αξιοθρήνητα επίπεδα», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρα διαλόγου στη Θεσσαλονίκη: Προϋποθέσεις για μια κυρίαρχη χώρα

ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων: Πέρασε ψήφισμα που «ψαλιδίζει» τις πολεμικές εξουσίες του Τραμπ στο Ιράν

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν να εφαρμοστεί η εκεχειρία αν η Χεζμπολάχ σταματήσει τις επιθέσεις

80 χρόνια από το δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου: Πώς η ιστορική μνήμη επιβεβαιώνεται στη σημερινή Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα