ΑΘΗΝΑ
14:48
|
25.06.2026
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ απείχαν από το να υπογράψουν το ανακοινωθέν μετά από Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που διεξήχθη στη Γαλλία.
Ο Τζέι Ντι Βανς στον χώρο διεξαγωγής της Artificial Intelligence Action Summit στο Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην υπογράψει μια διεθνή συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) αφού οι ΗΠΑ επέκριναν την πρόταση για την υπερβολική εστίασή τους στη ρύθμιση, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο ανώτερο Βρετανό αξιωματούχο που είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η γνώμη της Ουάσιγκτον για το θέμα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ απείχαν από το να υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Τρίτη μετά από Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που διεξήχθη στη Γαλλία.

Το POLITICO ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία ήταν απίθανο να υπογράψει τη δήλωση αφού αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τις διατυπώσεις για περί «συμπεριληπτικής και βιώσιμης» Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Βρετανός υπουργός Τεχνολογίας, Πίτερ Κάιλ, περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «μια δύναμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί και μια δύναμη με την οποία συνεργαζόμαστε απολύτως». Πρόσθεσε ότι οι τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη καθορίζονται από τη δύναμη της ίδιας της τεχνολογίας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προσαρμόζονται σε αυτές τις πραγματικότητες με τον ίδιο τρόπο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη Δευτέρα το βράδυ και συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης, αλλά η λίστα των υπογραφόντων στην τελική δήλωση που δημοσιεύθηκε αργότερα την Τρίτη δεν περιελάμβανε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Πάνω από 70 κυβερνήσεις, διεθνείς φορείς και ερευνητικά ινστιτούτα υπέγραψαν τη δήλωση, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και της Ινδίας.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψε, αλλά αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί.

Αντίθετα, στάθηκε στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες στη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένου ενός «Συνασπισμού για τη βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη» για την παρακολούθηση του αντίκτυπου της σχετικής τεχνολογίας στον πλανήτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά «θα βάζει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα», είπε ο εκπρόσωπος.

Το AI Action Summit, που συνδιοργανώθηκε με την Ινδία, χαρακτηρίζεται από το Politico ως μια «επενδυτική βιτρίνα» για τη Γαλλία, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να ανακοινώνει επενδύσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Δράσης AI στο Παρίσι την Τρίτη, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είπε στους συμμετέχοντες ότι η υπερβολική ρύθμιση του κλάδου θα μπορούσε να «σκοτώσει μια μετασχηματιστική βιομηχανία ακριβώς καθώς απογειώνεται».

«Δεν είμαι εδώ σήμερα το πρωί για να μιλήσω για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, που ήταν ο τίτλος του συνεδρίου πριν από μερικά χρόνια. Είμαι εδώ για να μιλήσω για την ευκαιρία της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Βανς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ενθαρρύνουν τις πολιτικές τεχνητής νοημοσύνης υπέρ της ανάπτυξης».

Ο Ζαν Νοέλ Μπαρό υποδεχόμενος τον Τζέι Ντι Βανς στον χώρο διεξαγωγής της Artificial Intelligence Action Summit στο Παρίσι

Οι συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και το περιβάλλον. Περισσότεροι από 800 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εταίρων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητές και ΜΚΟ συζήτησαν πώς να αποτυπωθούν τα οφέλη και να προληφθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Ο Guardian ανέφερε την Τρίτη ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής σχετικά με τη «περιεκτική και βιώσιμη» τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίχθηκε από 61 κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά. Η διακήρυξη αναφέρει ότι «η διασφάλιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανής, ηθική, ασφαλής και αξιόπιστη, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πλαίσια για όλους», ενώ μεταξύ των προτεραιοτήτων τίθεται και το «να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη βιώσιμη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακάλεσε εκτελεστικό διάταγμα του 2023 που υπεγράφη από τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, το οποίο προσπαθούσε να μειώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την εθνική ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας με στόχο την επένδυση έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Περιέγραψε το έργο, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών OpenAI και Oracle, και της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας SoftBank, ως «μνημειώδες εγχείρημα» και μια «ηχηρή δήλωση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Αμερικής» που θα εξασφαλίσει την ηγεσία των ΗΠΑ στον τεχνολογικό αγώνα τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στην Κίνα και άλλους.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα ταρακούνησε τον κλάδο κυκλοφορώντας έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται DeepSeek, που έκτοτε έγινε η πιο δημοφιλής εφαρμογή στο App Store της Apple στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ChatGPT της αμερικανικής OpenAI. Η συγκεκριμένη κινεζική επιτυχία δεν εμποδίστηκε από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ελέγχους εξαγωγών για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τις κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν προηγμένα μικροτσιπ.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας και της Ιταλίας, έχουν απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής στο πλαίσιο των κυβερνητικών λειτουργιών τους, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων. Στις ΗΠΑ, το Ναυτικό και η NASA την έχουν αποκλείσει επίσης λόγω ζητημάτων απορρήτου και ασφάλειας, ενώ το Κογκρέσο πρότεινε νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα για την απαγόρευση του DeepSeek για όλες τις κρατικές συσκευές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις στη Γεωργία για την επίθεση της Ε.Ε. στην Εκκλησία

Αιχμές Καρυστιανού για αποχωρήσεις και επιθέσεις: «Ο πόλεμος κλιμακώνεται πανταχόθεν»

Εκδήλωση: «Ανοχύρωτη Δημοκρατία – Κράτος Δικαίου σε κρίση»

Στη Βουλή ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φόντο την εκλογή αιρετών σε έναν γύρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα