ΑΘΗΝΑ
06:27
|
15.07.2026
Η Μεξικάνα Πρόεδρος προειδοποίησε τον Τραμπ ότι δεν θα ανεχθεί στρατιωτικές εισβολές με πρόσχημα τα καρτέλ ναρκωτικών.
Οι Πρόεδροι Μεξικού και ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άστραψε και βρόντηξε απόψε η Πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ με αφορμή το διάταγμα που υπέγραψε πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβάνοντας ξένα καρτέλ ναρκωτικών και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στη μαύρη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων ώστε να έχει το πρόσχημα στο μέλλον για πιθανή στρατιωτική επέμβαση για λόγους… «εθνικής ασφάλειας».

Η Σέινμπαουμ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα προειδοποίησε ότι δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία ενώ δείχνοντας πως αντιλαμβάνεται τον απώτερο στόχο του νέου διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε:

«Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορούν να καταπατήσουν την κυριαρχία μας. Μπορούν να τα αποκαλούν όπως θέλουν (τα καρτέλ), όμως μαζί με το Μεξικό, μιλάμε για συντονισμό και όχι για υπόταξη, παρέμβαση και ακόμα λιγότερο για εισβολή».

Η ίδια τόνισε πως θα διευρύνει την αγωγή που έχει καταθέσει το Μεξικό σε βάρος αμερικανικών εταιριών που κατασκευάζουν όπλα κατηγορώντας τες πως με την πώληση όπλων στα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού τροφοδοτούν την ένοπλη βία.

Η Σέινμπαουμ  ανακοίνωσε επίσης πως θα προωθήσει συνταγματική μεταρρύθμιση για την προστασία του Μεξικού απέναντι σε πιθανές ενέργειες που απειλούν «την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του έθνους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 1.900 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

Ξενοφοβικές διαδηλώσεις κατά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις κατά της Νότιας Αφρικής

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχεδιάζουν οι Γάλλοι Πράσινοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα