ΑΘΗΝΑ
20:41
|
28.06.2026
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σιπκόφ, οι επιλογές του Κιέβου και του Φαναριού επηρεάζονταν σαφώς όλα τα προηγούμενα χρόνια από την πολιτική που ακολουθούσε η Ουάσινγκτον.
Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος της θρησκείας Αλεξάντερ Βλαντιμίροβιτς Σιπκόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θα ήταν σκόπιμο να συμπεριληφθεί το πολιτιστικό και θρησκευτικό στοιχείο στη ρωσοαμερικανική διαπραγματευτική διαδικασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα λάθη της ως τώρα πολιτικής τους στην Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS ο πρύτανης του Ρωσικού Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Αγίου Ιβάν και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου, πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος της θρησκείας Αλεξάντερ Βλαντιμίροβιτς Σιπκόφ.

Ο ειδικός σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συμμερίζεται τις αξίες του Χριστιανισμού με την προτεσταντική έννοια. «Ένα από τα συστατικά αυτής της κοσμοθεωρίας είναι ο Μεσσιανισμός, θεωρούν τους εαυτούς τους το νέο Ισραήλ, έναν συλλογικό μεσσία που προορίζεται να σώσει ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Υπενθύμισε επιπλέον ότι ήταν κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ που προωθήθηκε ενεργά το σχίσμα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Ο περιβόητος τόμος που υπέγραψε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος το 2019 επί προεδρίας Ποροσένκο, δεν είναι τόσο προϊόν της πολιτικής του Κιέβου και του Φαναριού, όσο της Ουάσιγκτον, υποστήριξε ο Σιπκόφ. «Το Φανάρι δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς τους Αμερικανούς, γιατί το κύριο ποίμνιό του βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Φανάρι είναι πλήρως εξαρτημένο από την Τουρκία και λειτουργεί υπό την κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρνηθούν να υποστηρίξουν την πολιτική της κατάργησης του ρωσικού πολιτισμού και να ταχθούν υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, κατά της παραβίασης του κανονικού εδάφους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά της πρόκλησης σχίσματος. «Μου φαίνεται ότι θα ήταν σωστό να συμπεριληφθεί ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό στοιχείο στη ρωσοαμερικανική διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποστήριξε ο Σιπκόφ, η Ουάσινγκτον πρέπει να αρνηθεί να υποστηρίξει τον σχηματισμό ψευδο-εκκλησιαστικών δομών στην Ουκρανία, να προωθήσει την επιστροφή όλων των εκκλησιών και ιερών στην κανονική Εκκλησία και να μην προσπαθήσει να «διαμαρτυρηθεί ενάντια» στην Ορθόδοξη θεολογική παράδοση.

Όταν ρωτήθηκε γιατί είναι σημαντικό να γίνει αυτό ακριβώς στο πλαίσιο μεγάλων διαπραγματεύσεων, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι η βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα των πολιτισμών, είναι πάντα μια φιλοσοφική και θεολογική έννοια. «Οι διαπραγματεύσεις είναι η ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής πολιτισμών, στην προκειμένη περίπτωση, της Ρωσίας και της Βόρειας Αμερικής. Η ενσωμάτωση των θεμάτων προστασίας της Ορθοδοξίας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Ρωσίας θα δημιουργήσει την απαραίτητη ισορροπία στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράκ: Συλλήψεις πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της διαφθοράς

Θραύσματα ουκρανικού drone προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Ρωσία

Καταδικάζουν οι αραβικές χώρες την ιρανική επίθεση με drones στο Μπαχρέιν

«Ηθική Επανάσταση» και μέτωπο με τις τράπεζες, εξήγγειλε από το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ. ο Τσίπρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα